Presudio žalbeni sud
42

Poništena prethodna odluka: Andrew Tate ne može napustiti Rumuniju

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kontroverznom influenseru Andrewu Tateu zabranjeno je napuštanje Rumunije dok čeka suđenje, nakon što je rumunski žalbeni sud u utorak poništio prethodnu presudu.

Tate je uhapšen krajem 2022. i optužen sredinom 2023., zajedno sa svojim bratom Tristanom i dvojicom rumunskih državljana pod optužbom za trgovinu ljudima, silovanje i osnivanje kriminalne bande za seksualno iskorišćavanje žena, navode koje su oni negirali.

Ranije ovog mjeseca, sud u Bukureštu presudio je da braća Tate i još dvojica optuženih mogu slobodno putovati unutar Evropske unije do suđenja.

Ali žalbeni sud je poništio presudu, što znači da četvorica muškaraca moraju ostati u Rumuniji do suđenja.

"Sud je presudio i mi poštujemo njegovu odluku", rekao je u utorak Eugen Vidineac, glavni advokat braće Tate.

"Tristan i Andrew Tate će se u potpunosti pridržavati odluke Suda, kao i obaveza uključenih u sudsku kontrolu, kao i do sada."

Nakon što mu je sud prvobitno dozvolio da putuje unutar EU, Tate je pitao svoje sljedbenike na X:

"Da li da uzmemo (Ferrari) SF90 u Italiju, da uzmemo (Maserati) MC20 u Cannes, da li da uzmemo (Ferrari) ) 812 Takmičenje u Parizu, gdje da idem?"

Razmetanje hrabrošću je bilo tipično za Tatea, koji je posljednjih godina stekao internetsku slavu, skupljajući milijarde pregleda na TikToku uz promovisanje muške dominacije, pokornosti žena i bogatstva.