Ima i poginulih
243

Poplave i klizišta prave ogromne probleme u Švicarskoj, vlasti danima tragaju za nestalim

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Oluje sa jakom kišom izazvale su poplave u oblasti Bazela, Ženeve i kantona Vaud na zapadu Švicarske, saopćile su lokalne vlasti. Mnogi podrumi su poplavljeni, a došlo je i do nestanka struje.
Nadležni organi na širem području Basela zaprimili su u utorak navečer stotine dojava o poplavljenim podrumima, nestancima struje i drugim štetama. Do danas se situacija donekle smirila, prenose švicarski mediji.

U kantonu Vaud na zapadu zemlje, vatrogasci su morali intervenirati više od 200 puta. Zračni saobraćaj na aerodromu u Ženevi bio je obustavljen oko dva sata zbog nevremena te je zbog toga stotinjak putnika osigurano hranom i smještajem.

Prošle sedmice poplave su pogodile jugoistočni kanton Graubünden, gdje je klizište odnijelo tri kuće i uništilo dio autoputa A13 kroz Alpe. Od četvorice nestalih, jedna žena je spašena ispod gomile kamenja u subotu, a jedan muškarac pronađen je mrtav u nedjelju. Ostale dvije osobe i dalje se vode kao nestale, ali male su šanse da će ih pronaći žive.

Padavinama i poplavama izazvanih upravo kišom prethodilo je topljenje snijega na planinama zbog čega je došlo i do formiranja klizišta u švicarskim selima.

Nevrijeme sa jakom kišom i gradom očekuju se i na jugu Njemačke danas i u četvrtak, a Njemačka meteorološka služba izdala je upozorenje na poplave. Očekuju se oluje posebno duž Dunava i južno od njega.