Iako su saveznici
33

Poruka iz Grčke: Izrael nije suočen s dovoljnim pritiskom da okonča rat u Gazi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael nije suočen s dovoljnim pritiskom da prekine rat u Gazi, a eskalacija u Libanu je minsko polje s kojim se međunarodna zajednica možda neće moći nositi, kaže grčki ministar vanjskih poslova George Gerapetritis.

Grčka je ranije ove godine izabrana za članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za 2025.-2026., a Atena vjeruje da joj povijesne veze s arapskim svijetom i Izraelom daju vjerodostojnost da djeluje kao mirovni posrednik.

“Čini se da nema učinkovitog pritiska na Izrael. Mi smo prijatelji Izraela i strateški smo partneri Izraela i nastojimo biti otvoreni i iskreni s njima”, rekao je George Gerapetritis za Reuters u intervjuu na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

"Istina je da u ovom trenutku postoji kontinuirana, vrlo snažna reakcija od strane Izraela", rekao je nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova Evropske unije i arapskih zemalja.

Gerapetritis kaže da je ključno da Arapi i Evropljani slijede zajedničke, a ne različite inicijative koje bi mogle opteretiti Izrael, ali da je eskalacija na izraelsko-libanskoj granici posljednjih nekoliko dana pokazala kolektivni međunarodni neuspjeh.

“Nismo spriječili prelijevanje, a što je rat raspršeniji, situacija postaje sve složenija za rješavanje. Liban bi lako mogao biti zona ogromnog neprijateljstva, a to je nešto s čime se ne možemo nositi. To je čisto minsko polje", kazao je.

Grčka od juna nastoji uvjeriti zemlje članice u Evropi da se pridruže projektu za privremeno dovođenje djece povrijeđene i traumatizirane ratom u Gazi u Evropsku uniju.

Kaže kako su ti razgovori, kao i logistička koordinacija s Palestincima i Izraelcima, u toku i nada se da će uskoro uroditi plodom. Kaže da bi Grčka sa svoje strane mogla primiti oko 500 djece.