Invazija na Liban
1

Poruka iz Kremlja za Izrael: Napravili ste korak koji će dovesti do eskalacije, povucite trupe

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je u danas pozvala Izrael da povuče trupe iz Libana, upozorivši da će napad dovesti do daljnje eskalacije nasilja na Bliskom istoku.

Izrael je saopćio da su jedinice komandanata i padobranaca izvele racije u Libanu u utorak kao dio "ograničene" kopnene invazije, dok je Hezbolah, koji podržava Iran, izjavio da je ispalio niz projektila na Izrael, uključujući i na njegovu obavještajnu agenciju blizu Tel Aviva.

"Rusija snažno osuđuje napad na Liban i poziva izraelske vlasti da odmah prekinu neprijateljstva, povuku svoje trupe s libanske teritorije i uključe se u stvarnu potragu za mirnim načinima rješavanja bliskoistočnog sukoba," saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Očigledno je da će ovakav korak izraelskog vojnog i političkog vodstva, nakon atentata na nekoliko Hezbolahovih lidera, dovesti do daljnje eskalacije nasilja u regiji Bliskog istoka."

Podsjećamo, jutros je izraelska vojska započela ofanzivu u nekoliko gradova i područja na jugu Libana, uključujući ograničene i ciljane kopnene napade protiv ciljeva Hezbolaha. Libanska vojska se povukla sa svojih položaja blizu granice, dok je Hezbolah poručio da su spremni na kopnene borbe. Eskalacija sukoba se nastavlja širom regije.