Intenzivni napadi Huta
54

Posada na američkom nosaču aviona u Crvenom moru sve umornija, mornarica ga želi vratiti kući

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
ABC News je izvijestio da se umor počeo javljati kod vojnika na nosaču aviona USS Dwight D. Eisenhower u Crvenom moru.

Dok su nosač i njegova posada od 7.000 članova blizu svog devetog uzastopnog mjeseca na moru, najdužeg pomorskog angažmana od Drugog svjetskog rata, postavljaju se pitanja o održavanju tako intenzivnih borbenih operacija.

Raspoređivanje nosača već je dvaput produženo, što je dovelo do sve većeg umora njegove posade. Dodatno raste zabrinutost oko mogućih produženja..

U Pentagonu se čelnici bore s pitanjem hoće li poslušati pozive mornarice da vrate nosač kući ili molbu Centralne komande SAD-a za produženi boravak. Rasprava se vrti oko uloge nosača u podršci Izraelu.

Američki dužnosnici sada procjenjuju opcije i očekuju odluku uskoro, prema dužnosnicima.

"Ono što nosač aviona donosi je ofanzivna platforma koja je mobilna, agilna i nema nikakvih ograničenja pristupa, baziranja ili preleta", rekao je umirovljeni general marinaca Frank McKenzie za ABC News.

"To je suvereni teritorij SAD-a. Možete raditi što želite s tim avionima na tom brodu To vam daje ogromnu fleksibilnost kada razmatrate opcije odgovora u cijeloj regiji", pojasnio je.

Nedavni izvještaj Američke odbrambene obavještajne agencije otkrilo je da su Huti izveli ne manje od 175 operacija na brodove američke mornarice, koalicijske brodove i komercijalna plovila u Crvenom moru i Adenskom zaljevu od 19. novembra.