Hoće li Turska udovoljiti
119

Posljednje pripreme pred dolazak ruskog lidera u Tursku: Putin ima neobičan i komplikovan zahtjev

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Moskva radi na završetku priprema za dugo očekivanu posjetu njihovog predsjednika Vladimira Putina Turskoj zbog razgovora s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, izjavio je u srijedu portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je takođe rekao da se Moskva nada da bi Putin i Erdogan mogli da održe razgovore na marginama predstojećeg samita BRICS-a u ruskom gradu Kazanju, gdje će se razmatrati zvanična ponuda Turske za pridruživanje bloku.

Putinov put u Ankaru odgađan je nekoliko puta od prošle godine, navodno zbog sigurnosnih razloga, posebno usred rata u Ukrajini.

Prema Middle East Eye (MEE) izvorima, Putinovi uslovi da posjeti Ankaru su primarni razlog za stalno odlaganje.

On bi željeo da odleti u Tursku uz pratnju ruskih borbenih aviona, rekli su izvori, vjerovatno zabrinuti zbog mogućnosti Ukrajine da obori avione na ruti leta.

Zahtjev Moskve da dođe ruskim borbenim avionima, a možda i da ih spusti na tursku teritoriju je komplikovana stvar jer bi NATO sistemi protivvazdušne odbrane u zemlji mogli takve letjelice shvatiti kao neprijateljske mete.

Jedna osoba upoznata s razgovorima rekla je da Turska vjerovatno neće zatvoriti NATO sisteme kako bi udovoljila zahtjevu Rusije.

U posljednjim razmatranjima o posjeti, ruski i turski zvaničnici razgovarali su o Putinovom dolasku u prvoj sedmici oktobra.

Ipak, specifična potražnja za borbenim avionima čini zakazivanje i organizaciju posjete malo vjerovatnim. Posljednji put Putin je posjetio Ankaru 2014. godine.

Dvojica bivših turskih ambasadora, koji su ranije bili blisko uključeni u diplomatski protokol oko posjeta šefova stranih država, rekli su za MEE da je ruski zahtjev vrlo neobičan.

"Turska vlada može poslati borbene avione da prate šefove stranih država kao gest", rekao je jedan od bivših ambasadora te dodao:

"Ipak, ne mogu se sjetiti nijedne posjete u kojoj bi šefovi stranih država željeli da dovedu borbene avione svoje zemlje".

Još jedan bivši turski ambasador rekao je da ne postoji poseban protokol koji bi regulisao takav zahtjev. MEE je napisao da ruski zahtjevi nisu ograničeni na borbene avione i da se zvaničnici žale da su tri najveća hotela u Ankari u vlasništvu SAD-a, što ih čini "nesigurnim" za Putina.

Ovo otvara mogućnost da bi Ankara mogla da obezbjedi vladin pansion za Putina, što je krajnje neobičan protokol koji nema skorašnjih poređenja.