Juni je bio najtopliji
227

Posljednjih 12 mjeseci Zemlja se "pržila" pod vrućinama, može li se spriječiti zagrijavanje planete?

S. Š.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Temperature između jula 2023. i juna 2024. bile su najviše zabilježene, otkrili su naučnici, čime je Zemlja u prethodnih godinu dana bila za 1,64 stepena Celzijusa toplija nego u predindustrijskim vremenima.

Stalni porast temperatura iznad ovog nivoa povećava rizik od neizvjesnih, ali po svemu sudeći, katastrofalnih posljedica.

Carlo Buontempo, direktor Službe za klimatske promjene Copernicus koja je analizirala podatke, rekao je da rezultati nisu statistička neobičnost, već "velika i kontinuirana promjena" u klimi.

"Čak i ako se ovaj specifičan niz ekstrema u nekom trenutku završi, sigurno ćemo vidjeti da se novi rekordi obaraju kako se klima nastavlja zagrijavati. Ovo je neizbježno osim ako ne prestanemo sa dodavanjem stakleničkih plinova u atmosferu i okeane", rekao je on.

Naučna organizacija Copernicus koja se bavi praćenjem klimatskih promjena utvrdila je da je juni 2024. godine bio topliji od bilo kojeg drugog zabilježenog juna ikada i da je 12 mjeseci zaredom s temperaturama za 1,5 stepeni s višim od prosjeka između 1850. i 1900. godine.

Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba

Bilo da je ispumpana iz dimnjaka elektrane na ugalj ili izbačena iz izduvne cijevi putničkog aviona, svaki molekul ugljika koji začepljuje Zemljinu atmosferu zadržava toplinu i stvara vremenske ekstremitete. Što je planeta toplija, to se manje ljudi i ekosistemi mogu prilagoditi.

Neki ekosistemi su ranjiviji od drugih. U svom najnovijem pregledu nauke, Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) je otkrio da će zagrijavanje od 1,5 Celzijusa ubiti 70-90 posto tropskih koraljnih grebena, dok će ih zagrijavanje od 2 Celzijusa izbrisati gotovo u potpunosti, piše Guardian.