Sastanci "iza leđa"
106

Potez Brisela razbjesnio Mađare: "Prilično djetinjasto, diskusija je na nivou vrtića"

V. K.
Peter Szijjarto (Foto: EPA-EFE)
Peter Szijjarto (Foto: EPA-EFE)
Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto komentirao je činjenicu da je Josep Borrell u Briselu organizovao sastanak ministara vanjskih poslova zemalja EU, iako je to kao predsjedavajuća Vijeća trebala organizovati Mađarska.
Kako je ranije najavljeno, briselski zvaničnici su izrazili nezadovoljstvo potezima mađarskih političara, tačnije Viktora Orbana, koji je od 1. jula posjetio Rusiju, Kinu, ali i Donalda Trumpa.

Tim povodom, šef evropske diplomatije Josep Borrell, ali i brojne diplomate zemalja EU odlučili su se na organizaciju sastanka ministara, što je izazvalo reakcije i Mađara.

"Oni su smislili fantastičnu osvetu u Briselu organizirajući vlastiti samit vanjskih poslova. Prema izvorima iz EU, ne radi se samo o bojkotu, već i o tome da se Mađarskoj poruči da ne govori u ime EU. To je prilično djetinjasto i zaista ne želim nikoga uvrijediti, ali možda je ova diskusija na nivou vrtića", poručio je Szijjarto.

Osvrnuo se i na posjete mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Mađarska strana nikada tokom mirovne misije nije tvrdila da djeluje u ime EU. Niko nije pokušavao stvoriti takav privid. Naravno, možete zabiti glavu u pijesak, kao što su to učinile neke moje kolege evropski političari. Možete govoriti i kako je ovo propaganda Kremlja, ali ovo je istina", zaključio je Szijjarto.