Objasnio i zbog čega
13

Potpuni haos u Španiji: Pedro Sanchez odbio svjedočiti u slučaju protiv supruge pa tužio sudiju

V. K.
Pedro Sanchez i njegova supruga Begona (Foto: EPA-EFE)
Pedro Sanchez i njegova supruga Begona (Foto: EPA-EFE)
Iako je najavljeno kako će se premijer Španije Pedro Sanchez pojaviti pred sudom i svjedočiti u slučaju korupcije za koju se tereti njegova supruga, do toga nije došlo.
Prema pisanju španskih medija, Sanchez je odbio da svjedoči pred sudijom Juanom Carlosom Peinadom te je saopćio kako je iskoristio pravo koje ima kao premijer kada je riječ o sudskim procesima.

"Peinado je stigao u rezidenciju premijera te ga je pitao da li je imao bilo kakve veze s nekim od onih koji su pod istraghom. Sanchez je odgovorio kako je on muž Begone Gomez. Nakon toga ga je sudija pitao da li želi iskoristiti izuzeće od suđenja, a Sanchez je odgovorio potvrdno", piše El Confidencial.

Pravna savjetnica desničarske stranke Vox Marta Castro reagovala je na odluku Sancheza te je rekla kako je Sanchez trebao odgovoriti na pitanja koja se tiču drugih optuženih u ovom slučaju.

"Odbio je dati informacije o nekim događajima kojima je svjedočio. Njegova šutnja je ozbiljna. Bio je ohol i bahat", navela je Castro.

Ipak, cijelom slučaju u svjedočenju Sancheza tu nije bio kraj. Nakon svega, Sanchez je putem državnih službi podnio tužbu protiv sudije te je naveo kako je on zloupotrijebio funkciju.

"Sudija Peinado je svjesno i namjerno izostavio proceduralne garancije koje su inherentne propisima predsjednika vlade. Sudija je od početka povezivao navodne kriminalne aktivnosti Begone Gomez s njenim direktnim odnosom s premijerom", navedeno je u pritužbi.

Također, povodom ispitivanja reagovala je i španska vlada.

"Danas smo vidjeli da su imali namjeru snimiti montažu s jasnim ciljem. Željeli su narušiti imidž premijera Španije. Imamo samopouzdanje i spokojni smo jer smo svjesni da će vrijeme postaviti svakoga na svoje mjesto", saopćili su iz španske vlade.

Inače, u aprilu 2024. godine otvorena je preliminarna istraga o tome da li je Gomez koristila svoje veze u vladi za ostvarivanje privatnih poslovnih interesa. Istraga je pokrenuta nakon prijave koju je podnijela platforma koju su ranije vezali za rad ultranacionalističkih grupa.

"Slučaj Gomez" okarakterisan je među vladajućim strankama kao politički napad, a nezavisna istraga koja je do sada sprovedena pokazala je kako nisu pronađeni dokazi o povezanosti privatnih i poslovnih interesa Sanchezove supruge.