Iran u fokusu
0

Povećava se vojna prisutnost: Američke trupe spremne za mogućnost raspoređivanja na Bliskom istoku

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Američka vojska je saopćila da povećava svoje zračne kapacitete podrške na Bliskom istoku i stavlja trupe u stanje povišene pripravnosti za raspoređivanje u regiju, upozoravajući Iran protiv širenja tekućeg sukoba.

Ova najava uslijedila je dva dana nakon što je predsjednik Joe Biden naložio Pentagonu da prilagodi američku vojnu prisutnost na Bliskom istoku usred sve veće zabrinutosti da bi ubistvo vođe Hezbollaha, kojeg podržava Iran, od strane Izraela moglo potaknuti Teheran na odmazdu.

"SjedinjeneAmeričke Države su odlučne spriječiti Iran i iranske partnere i proxy snage da iskoriste situaciju ili prošire sukob", izjavio je portparol Pentagona, general-major Patrick Ryder.

Također je upozorio da će, ako Iran ili grupe koje podržava Teheran "iskoriste ovaj trenutak da ciljaju američko osoblje ili interese u regiji, Sjedinjene Države poduzeti sve potrebne mjere za odbranu našeg naroda."

Pentagonovo saopćenje nije ponudilo mnogo detalja o veličini ili opsegu nove zračne podrške, navodeći samo da će "u narednim danima dodatno pojačati naše odbrambene zračne kapacitete podrške".

Izrael je u nedjelju napao još meta u Libanu, izvršivši nove udare na Hezbllah nakon ubistva vođe ove grupe, Sayyeda Hassana Nasrallaha, i niza drugih visokih zapovjednika u eskalirajućoj vojnoj kampanji.

Ovi napadi zadali su Hezbollahu niz zapanjujućih udaraca nakon gotovo godinu dana međugranične vatre, ubivši veći dio njegovog rukovodstva i otkrivši ogromne sigurnosne rupe. Ali također su postavili pitanja o javno deklarisanim ciljevima Washingtona da obuzda sukob i zaštiti američko osoblje širom Bliskog istoka.

Portparol Bijele kuće za nacionalnu sigurnost, John Kirby, izjavio je u nedjelju da Sjedinjene Države prate šta će Hezbolah učiniti da popuni prazninu u svom vodstvu, "te nastavljaju razgovore s Izraelcima o tome koji su pravi naredni koraci."

Američki State Department još uvijek nije naredio evakuaciju iz Libana.

Međutim, prošle sedmice američki zvaničnici su za Reuters izjavili da Pentagon šalje nekoliko desetina dodatnih vojnika na Cipar kako bi pomogli vojsku u pripremi za scenarije, uključujući evakuaciju Amerikanaca iz Libana.

Pentagon je rekao da su američke snage spremne za raspoređivanje, ako bude potrebno.

"(Austin) je povećao pripravnost dodatnih američkih snaga za raspoređivanje, povećavajući našu spremnost da odgovorimo na razne situacije", izjavio je Ryder.