Veliki problem
117

Požar na grčkom otoku Evia bjesni drugi dan, gasi ga više od 200 vatrogasaca

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od 200 vatrogasaca uz podršku helikoptera i aviona za prevoz vode borilo se s požarom na drugom po veličini grčkom otoku Evia u utorak drugi dan dok su vlasti naredile evakuaciju dva sela.

Požar je izbio u blizini sela Petries u središtu otoka oko 15 sati po lokalnom vremenu - u ponedjeljak, a snažni vjetrovi podstakli su njegovo širenje.

Iako se situacija malo popravila u utorak, požari i dalje predstavljaju opasnost zbog vjetrovitih uvjeta, kazao je portparol vatrogasne službe.

Trinaest aviona i šest helikoptera bili su na mjestu događaja u utorak šezdesetak kilometara sjeveroistočno od prijestolnice Atene. Brod obalne straže bio je u pripravnosti tokom noći zbog mogućih evakuacija morem.

"Bio je - i još traje - težak požar jer je izbio na teškom mjestu", izjavio je ministar za klimatske krize i civilnu zaštitu Vassilis Kikilias, koji je u ponedjeljak navečer otputovao na Eviju, a prenosi državna televizija ERT.

Šumski požari u Grčkoj postali su učestaliji posljednjih godina tokom sve toplijih i sušnijih ljeta koje naučnici povezuju s klimatskim promjenama. Prošle je godine izbilo više od 8.000 požara, pokazuju podaci vatrogasnih brigada.

Premijer Kyriakos Mitsotakis kazao je da se Grčka suočava s "vrlo teškim ljetom" u smislu klimatskih uvjeta.

"Pred nama je još veoma težak mjesec, august, i očito svi trebamo biti u stanju pripravnosti", poručio je on ministrima tokom sastanka vlade.

Od maja stotine šumskih požara gorilo je širom zemlje, koja je upravo zabilježila najtopliji juni istoriji i najduži toplotni val. Požari su pojačani jakim vjetrovima i sušom u nekoliko dijelova zemlje.

Godine 2021. razorni šumski požar bjesnio je gotovo sedmicu dana u sjevernoj Eviji, pretvarajući više od 115.000 hektara zemljišta u pepeo, uništavajući kuće i ubijajući životinje, prenosi Reuters.