Teritorij kontrolišu Rusi
1

Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje, vjeruje se da su Rusi zapalili automobilske gume da izazovu paniku

S. Š.
Izvor: X
Izvor: X
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je videosnimak na kojem je vidljiv dim sa područja nuklearne elektrane Zaporožje koju, inače, kontrolišu Rusi.

Zelenski, također, kaže kako su trenutni nivoi radijacije u granicama normale, ali dokle god Rusi taj dio kontrolišu, postoji opasnost od eskalacije.

"Trenutno su nivoi radijacije u granicama normale. Međutim, dokle god ruski teroristi drže kontrolu nad nuklearnom elektranom, situacija nije i ne može biti normalna", upozorava on.

Još jednom je naglasio kako Rusija mora snositi odgovornost zbog ovoga, ali i agresiju koju vrši na Ukrajinu.

"Čekamo da svijet reaguje, čekamo da reaguje IAEA. Rusija mora snositi odgovornost za ovo. Samo ukrajinska kontrola nad Zaporožjem može garantovati povratak u normalu i potpunu sigurnost", zaključuje Zelenski.

Prije toga je šef Nikopoljskog RVA Jevgenij Jevtušenko izjavio da NE u Zaporožju radi normalno, a da su Rusi vjerovatno zapalili veliki broj automobilskih guma u rashladnom tornju.

"Prema nezvaničnim informacijama dobijenim od izvora na suprotnoj strani, Rusi su zapalili velike količine automobilskih guma u rashladnom tornju obala bivšeg rezervoara", rekao je on.