Izbodena na smrt
21

Poznati gruzijski transrodni model ubijen dan nakon usvajanja spornog zakona protiv LGBT osoba

B. R.
Kesaria Abramidze (Foto: Instagram)
Kesaria Abramidze (Foto: Instagram)
Poznati gruzijski transrodni model Kesaria Abramidze (37) je ubijen dan nakon što je Vlada Gruzije usvojila zakon kojim su nametnuta stroga ograničenja LGBTQ+ osobama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su saopćili da je Abramidze jučer izbodena na smrt u svom stanu u predgrađu Tbilisija. Gruzijski mediji su objavili da je uhapšen jedan muškarac koji se dovodi u vezu sa zločinom. Trenutno nisu poznati motivi ubistva.

Abramidze je bila jedan od prvih trans ličnosti u zemlji koja je javno govorila o tome. Njeno ubistvo se dogodilo nakon usvajanja kontroverznog zakona o "porodičnim vrijednostima i zaštiti maloljetnika", a kojim se omogućuje zabrana povorke ponosa te cenzurišu filmovi i knjige.

Osim toga, spomenutim zakonom su zabranjeni istospolni brakovi i afirmacija roda. Izgledno je da će ovo biti još jedna tačka sporenja između Gruzije i Evropske unije dok se država želi priključiti Uniji. Kritičari tvrde da je zakon, koji je ljetos predstavila vladajuća stranka "Gruzijski san", kopija zakona koji je donesen u susjednoj Rusiji, piše list Guardian.