Vikas Khanna
171

Poznati indijski kuhar tokom pandemije osigurao namirnice za 50 miliona sunarodnjaka

B. R.
Poznati kuhar pomaže sunarodnjacima (Foto: Instagram Vikas Khanna)
Poznati kuhar pomaže sunarodnjacima (Foto: Instagram Vikas Khanna)
Poznati indijski kuhar s adresom stanovanja u New Yorku Vikas Khanna je odlučio pomoći ljudima koji su najteže pogođeni pandemijom koronavirusa. Zahvaljujući njemu i njegovim kolegama obroke je do sada dobilo 50 miliona Indijaca.

Inicijativa ovog nagrađivanog kuhara nazvana "Nahrani Indiju (Feed India)" je poprimila globalne razmjere. Iako već 20 godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, veoma je vezan za svoju zemlju porijekla u kojoj živi njegova majka. Khanna je autor 35 knjiga kojima je popularizirao indijsku hranu, režirao je film, a kuhao je i za bivšeg američkog predsjednika Baracka Obamu i njegovu suprugu Michell.

Poručio je da je spomenuta inicijativa njegovo najveće postignuće.

"Razum mi je govorio nemoj to raditi, to će te omesti. Ali, srce mi je kazalo da me majka nije odgojila da budem samo na Instagramu i da objavljujem svoje videosnimke", istakao je Khanna.

Njegovu inicijativu čini mreža volontera koja dostavlja namirnice marginaliziranim ljudima u Indiji. Tokom restriktivnih mjera protiv pandemije dostavljaju im hranu.

Poznati kuhar se slučajno odlučio na ovaj potez i to nakon što je u martu dobio jedan e-mail. Pošiljatelj e-maila je pozvao da se pomogne siromašnim zemljama.

"U e-mailu su bile priložene fotografije na kojima se vidjelo kako ljudi drže prazne tanjire", ispričao je i dodao da je nakon toga odlučio da pomogne sunarodnjacima.

Inicijativu su podržale i kompanije Pepsi, India Gate, Quaker Oats i Hyatt Regency, kao i organizacija Global Fund for Windows, objavio je CNN.