Udruženje "Baby steps"
361

Pravo porodilja na pratnju tokom poroda mora se sistemski osigurati

B. H.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Danas su predstavnici Udruženje "Baby Steps" dostavili zahtjev za uvođenje pratnje na porodu u porodilištima Ministarstvu zdravstva FBiH, s obzirom da ovo pitanje nije sistemski riješeno. Peticiju je potpisalo 10.000 građana

"Danas predajemo peticiju i u federalno ministarstvo zdravstva, a u isto vrijeme je peticija predana i u Banja Luci u ministarstvu zdravstva RS-a. Prva stepenica u unaprjeđenju uslova u porodilištu je pratnja u porođaju koja kod nas nažalost je daleko od sistemskog rješenje. Ostavljeno je individualno na nivo porodilišta , pa čak i u istim porodilištima postoje slučajevi gdje se nekome odobri a nekome ne", istakla je Amila Tatarević predsjednica udruženja Baby Steps.

Dodala je i da je cilj ove peticije da se ovo pitanje sistemski riješi, te da se omogući svim porodiljama pratnja tokom cijelog trajanja poroda i da porodilja bira osobu po želji. Prisustvo tokom cijelog poroda preporučuju i sve zdravstvene organizacije ali i udruženja ginekologa i akušera.

"Pratnja u porodu je i jedan antikoruptivni mehanizam, unaprjeđuje uslove u porodilištima koji su osnovni izvor korupcije. U trenutku kada porodilja ostane sama u porodiljnoj sali bez telefona i bili kojeg drugog kontakta sa vanjskim svijetom, tada najčešće dolazi do pojave mita", upozorava Tatarević.

Predsjednica udruženja ističe kako je veliki problem to što porodilje nisu upoznate sa svojim pravima ali i da je ostvaren određeni napredak zahvaljujući djelovanju udruženja. Ipak, neophodno je da se nešto promijeni i u samom sistemu.

"Sve više žena se ne odlučuje na drugo dijete zbog toga što su prošle kroz traume na prvom porodu. Neke kažu 'u tu se klaonicu više ne vraćamo'. Zamislite kakav je odnos prema porodiljama kada jedno mjesto radosti, sreće i smijeha doživljavaju kao klaonicu", navodi Tatarević.

"Međunarodna zajednica se također uključila u ovo pitanje koja je stavila uslov da se odnos prema porodiljama mora unaprijediti. Mislim da je krajnje vrijeme i da se vlast uključi i ovaj problem", zaključuje predsjednica udruženja Amila Tatarević.