U igri više imena
24

Pred Kamalom Harris stoji važna odluka: Izbor potpredsjednika može promijeniti utrku

N. Ž.
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris (Foto: EPA-EFE)
Kamala Harris će 19. augusta i službeno preuzeti nominaciju Demokratske stranke za predsjednicu SAD-a. Pred njom se sada nalazi najvažniji izbor, a to je ko će biti njen potpredsjednik ili potpredsjednica.

Kako javljaju američki mediji, Harris će birati između nekoliko imena. U užem izboru se nalaze Andy Beshear, Mark Kelly, Josh Shapiro, Roy Cooper, Wes Moore, Gretchen Whitmer i Pete Buttigieg.

Izbor pred Harris nije nimalo jednostavan. Svaki od ovih kandidata i kandidatkinja ima svoje prednosi i mane, a izbor potpredsjednika može biti razlika između pobjede i poraza u novembru.

Tako bi, recimo, izbor Beshara kao guvernera "crvenog" Kentuckyja bio odličan za šanse Harris u južnim državama koje su tradicionalno republikanske, ali bi sigurno bilo i kritika jer se radi o bijelom muškarcu.

S druge strane, izbor Gretchen Whitmer bio bi historijski jer bi se po prvi put desilo da su na predsjedničke izbore izašle dvije žene. Ipak, Whitmer nije dobar izbor za saradnju s republikancima, imajući u vidu veliku nepopularnost obje ove političarke među glasačima ove stranke.

Kakvu poruku su poslali prijašnji izbori potpredsjednika

Kako bi shvatili važnost dobrog izbora potpredsjednika ili potpredsjedice, dovoljno je vidjeti primjere prethodna tri predsjednika SAD-a, odnosno Joea Bidena, Donalda Trumpa i Baracka Obame.

Počevši od Obame, on je u predsjedničku utrku ušao s aktuelnim predsjednikom ove države Bidenom. Kako je Obama imao relativno malo iskustva u politici, te uz činjenicu da je bio Afro-Amerikanac, bio mu je potreban izbor koji će donijeti iskustvo i potencijal da privuče glasače koji će biti skeptični o crnom kandidatu, imajući u vidu problem rasizma koji je itekako još živ u SAD-u.

Izbor je pao na Bidena i teško je dovoljno reći o tome kako je ovo bio dobar potez. Biden je imao iste kvalitete 2008. godine na osnovu kojih je 12 godina kasnije izabran na mjesto predsjednika. Riječ je bila o dugogodišnjem senatoru, sa značajnim iskustvom i to posebno u vanjskoj politici, gdje je Obama bio "slabiji."

Pri tome, Biden je bio bijelac koji je odrastao u mjestu gdje je većinom živjela bijela srednja klasa, što je bio signal glasačima u saveznim državama tipa Pennysyvlanije, Ohioa i Michigana, ključnim za osvajanje izbora, da će Obama imati razumijevanje za njihove probleme.

Izbori 2008. godine su bili specifični i po tome što je pogrešan izbor za potpredsjednika srušio kandidaturu Obaminog protivnika Johna McCaina. Nakon Georgea Busha, McCain je izgledao kao dobar izbor Republikanske stranke, kao iskusni i popularni konzervativac, ali je izbor Sarah Palin za potpredsjednicu potpuno urušio kampanju.

Palin je često imala gafove i pokazivala elementarno neznanje o brojnim stvarima. U medijima je, s razlogom, pokazana kao manje educirana i ozbiljno potkapacitirana za mjesto potpredsjednice. Posebno je to važno jer je McCain u doba kampanje imao 72 godine i jako težak život iza sebe. Poznato je da, ako bi se bilo šta desilo predsjedniku, potpredsjednik ili potpredsjednica bi preuzeli lidersko mjesto u Bijeloj kući.

Trump i Biden znali šta trebaju signalizirati izborima za potpredsjednika

Kada je Obama, nakon osam godina, završio svoja dva mandata u Bijeloj kući, stigli su izbori između Hillary Clinton i autsajdera Donalda Trumpa. Kao "novokomponovani" republikanac, Trump je bio favorit u glasačkom tijelu stranke, ali je imao stanovite probleme da sarađuje sa svojim kolegama iz vrha partije.

Trump je svoju nominaciju osigurao upravo glasačima među građanima, koji su rezonovali s njegovom porukom o stanju u SAD-u nakon Obame, ali je morao osigurati podršku svojih republikanskih kolega. Zato je izbor na kraju pao na Mikea Penca, koji je po mnogo stvari bio anti-teza Trumpu.

Postojao je strah među liderima Republikanske stranke da Trump, zbog svojih čestih promjena mišljenja, neće vladati konzervativno i neće biti ono što glasači očekuju. Zato je kao potredsjednik gurnut mirni i staloženi Pence, koji je trebao biti garant konzervativnog načina vladavine kojeg će prakticirati Trump.

Četiri godine kasnije, Biden je shvatio ono što Clinton nije mogla. Demokrate pobjeđuju kada se obraćaju manjinama, te je zbog toga izabrana Kamala Harris. Ona je prva crnkinja na mjestu potpredsjednice, te je ovim izborom Biden sebi osigurao značajan dio crnih glasača, kojeg je Clinton izgubila 2016. godine.

Pri tome, Biden je znao svoje slabosti, pa je Harris uzeo kako bi te "rupe" popunila. On je ignorisao loše rezultate koje je Harris imala u internim izborima za predsjedničkog kandidata Demokratke stranke, ali svejedno napravio fantastičnu odluku koja mu je, vjerovatno, donijela te ključne glasove za pobjedu.

Šta Harris sve mora uzeti u obzir

Imajući u vidu da je Harris svojom pojavom već osigurala glasove manjina, kako izabrati potpredsjednika?

Najbolji izbor bio bi bijeli muškarac iz centrističkog dijela Demokratske stranke, koji bi mogao biti privlačan glasačima koji još uvijek ne znaju za koga će glasati u novembru. Harris je na političkom spektru Demokratske stranke poprilično lijevo, pa bi svojim izborom trebala tražiti neku vrstu balansa.

Kada se ovaj aspekt uzme u obzir, daleko najbolji izbor je Josh Shapiro, guverner Pennysylvanije. Slično kao i Biden u vrijeme Obame, Shapiro bi bio jasan znak glasačima iz srednje klase da će ih Harris imati u vidu tokom svog vremena u Bijeloj kući.

Pored toga, Shapiro je mlad, energičan i predstavlja budućnost Demokratske stranke. Tokom svog vremena na mjestu guvernera Pennysylvanije, Shapiro je radio i s republikancima, te je čak i podržao neke njihove inicijative.

Međutim, postoji i problem, a to je etnicitet Shapira. On je Jevrej koji ne krije svoju otvorenu podršku za Izrael, dok je Harris ipak dosta balansiranija u svom pristupu konfliktu u Palestini. Pored toga, značajan dio mlađih članova Demokratske stranke je sve više okrenuto podršci Palestini, pa bi izbor Shapira mogao poslati pogrešnu poruku za najenergičniji dio ove stranke.

Harris ima vremena do 19. augusta, kada počinje Demokratska nacionalna konvencija u Chicagu. Iako će do tada Harris dosta vremena provesti na skupovima vodeći kampanju protiv Trumpa, sigurno da će u mislima svakog trenutka biti ko bi mogao biti najbolji izbor za njenog potpredsjednika ili potpredsjednicu.