Predizborne tenzije
24

Predsjednica Zelenih u Francuskoj optužila lidera radikalne desnice da želi debatirati samo muškarce

N. Ž.
Marine Tondelier (Foto: EPA-EFE)
Marine Tondelier (Foto: EPA-EFE)
Marine Tondelier, predsjednica Zelene stranke u Francuskoj, optužila je lidera ekstremno desnog Nacionalnog skupa Jordana Bardellu da debate želi samo s muškarcima, pred drugu rundu parlamentarnih izbora u ovoj zemlji.

Tondelier je pozvala Bardellu na veliku debatu pred drugi krug, koji će biti održan u nedjelju, 7. jula. Ona je jedna od glavnih figura u koaliciji Novi popularni front, koji okuplja najveće lijeve stranke u zemlji.

Prije toga, Bardella je na debatu pozvao lidera najveće lijeve stranke u Francuskoj Jean-Luca Melenchona prije nego što građani Francuske izađu na drugu rundu izbora.

On se obratio Mélenchonu na televiziji i društvenim medijima, govoreći mu da "mora doći na debatu" jer "Francuska želi jasne poruke". Mélenchon je isključio lično učešće u debati, sugerirajući druge kandidate iz svoje stranke.

Međutim, Tondelier i drugi sa lijeve strane tvrdili su da Mélenchon nije centralna figura u kampanji i da nema šanse da postane premijer.

Ona je Bardelli pisala na društvenim medijima, rekavši mu da je lijevi savez unaprijed dogovorio svoje kandidate za debatu: Manuel Bompard iz La France Insoumise i Olivier Faure iz Socijalista su učestvovali u debatama s Bardellom i premijerom Gabrielom Attalom u prvom krugu, dok je ona izabrana da predstavlja lijevu stranu u drugom krugu.

Kada je Bardella nastavio pozivati Mélenchona, napisala je: "OK, dakle, stvarno je zvanično, Bardella želi da debatuje samo s muškarcima."