Šta će reći Putin
0

Predsjednik Irana šokirao svijet i ruski napad na Ukrajinu nazvao agresijom koju Teheran ne podržava

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Masoud Pezeshkian, predsjednik Irana, izjavio je da traži pregovore sa zapadnim zemljama oko ruskog rata u Ukrajini i da nikada nije odobravao rusku agresiju.

Pezeshkian je ruski rat protiv Ukrajine nazvao agresijom i demantirao tvrdnje da njegova zemlja opskrbljuje Rusiju balističkim projektilima od trenutka njegovog stupanja na dužnost u julu 2024. Obećao je i da to neće činiti u budućnosti, iako nije spomenuo dronove koje Iran daje Rusiji.

“Spremni smo sjesti s Evropljanima i Amerikancima kako bismo vodili dijalog i pregovore. Nikada nismo odobravali rusku agresiju na ukrajinski teritorij”, rekao je Pezeshkian novinarima dok je sudjelovao na Generalnoj skupštini UN-a u New Yorku

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel sastao se s Pezeshkianom u New Yorku i tokom sastanka predsjedniku je izrazio zabrinutost zbog iranske prodaje oružja Rusiji, destabilizacije regije preko opunomoćenika, zatočenih građana EU-a, nuklearnog programa i stanja ljudskih prava.

Laurence Norman, dopisnik The Wall Street Journala, saznao je iz izvora da je Michel rekao Pezeshkianu da su odnosi između Irana i Europe na najnižoj razini u historiji.