Obraćanje nakon napada
334

Predsjednik Izraela Isaac Herzog: Izrael se suočava sa jako teškim trenutkom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski predsjednik Isaac Herzog rekao je da se Izrael suočava s vrlo teškim trenutkom, ali da može nadvladati sve one koji mu žele zlo.

"Država Izrael suočava se s vrlo teškim trenutkom. Želim ponuditi snagu zapovjednicima i vojnicima IDF-a (Izraelskih odbrambenih snaga), te svim snagama sigurnosti i službama spašavanja. Šaljem ohrabrenje i snagu svim stanovnicima Izraela koji su napadnuti", napisao je Herzog na Twitteru.

Pozvao je sve na pridržavanje uputa Komande domobranstva te na međusobnu odgovornost i odlučnost.

"Možemo pobijediti sve one koji nam žele zlo", poručio je predsjednik Izraela.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant rekao je da će Izrael dobiti ovaj rat protiv Hamasa, nekoliko sati nakon što je grupa lansirala rakete i poslala vojnike na izraelski teritorij u subotu rano ujutro.

"Hamas je jutros napravio veliku grešku i pokrenuo rat protiv države Izrael. IDF trupe bore se protiv neprijatelja na svim mjestima. Pozivam sve građane Izraela da slijede sigurnosne upute. Država Izrael će dobiti ovaj rat", kazao je Gallant.

Hamas je u ranim jutarnjim satima pokrenuo masovni zračani napad na ciljeve na teritoriji Izrale,a te tvrde da su ispalili preko 5.000 raketa. Vremenski napad traje više od tri i po sata. Osim toga oružane grupe upale su u gradove koji se nalaze u blizini Pojasa Gaze. Izrael je pokrenuo zračne napade na Pojas Gaze.

Zvanično je potvrđena smrt najmanje pet i ranjavanje više od 100 civila, međutim nezvanične informacije govore o desetinama ubijenih u gradovima u koje su upali Hamasovi militanti. Na objavljenim snimcima na društvenim mrežama vidi se i zaplijenjena oprema izraelske vojske.