Odgovorio na optužbe
34

Predsjednik Kolumbije Gustavo Petro: Antisemitski je ubijati djecu bacajući bombe u Gazu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro odbacio je optužbe za antisemitizam vezane uz njegov propalestinski stav, tvrdeći da se antisemitizam očituje u ubistvu djece iz Gaze, a ne u zalaganju protiv izraelskog genocida koji je u toku.

Petro se suprotstavio tvrdnjama posebne američke izaslanice za praćenje i borbu protiv antisemitizma, Deborah Lipstadt, da je predsjednikova kritika izraelske agresije na Gazu "štetna" jer "normalizira" antisemitizam.

"Gospođo ambasadorice Palestinci su Semiti... Antisemitski je ubijati djecu bacajući bombe u Gazu, a ne suprotstavljati se tome. Najantisemitskija stvar danas je ponoviti Hitlerov holokaust nad čovječanstvom, a posebno nad palestinskim narodom, a ne protiviti se tome. Nisam antisemit. Nemojte brkati i poštujte. Nisam antijevrej", poručio je Petro.

Kolumbijski lider osudio je desetine hiljada novinara što šute dok njihove kolege i 20.000 palestinske djece ubija i masakrira okupacija.

"Svatko ko brani ovaj genocid ili šuti pred njim, uništio je vlastito ljudsko stanje", dodao je.

Kolumbijski Petro poziva mornare da ne prevoze ugalj u Izrael Petro je 20. uaguta pozvao "sve mornare svijeta" da odbiju transport uglja u Izrael.

"Neka svi mornari svijeta i naši domorodački narodi odbiju prevoziti ugljalj iz bilo koje zemlje Netanyahuu", objavio je Petro na svom računu na platformi X, sedam dana nakon potpisivanja dekreta kojim se službeno zabranjuje izvoz uglja u Izrael.

Kolumbija je Izraelski primarni dobavljač uglja, s ukupnim izvozom od približno 450 miliona dolara u 2023., prema izraelskoj ambasadi u Bogoti.

Kolumbijski lider je početkom juna rekao da će izvoz uglja iz njegove zemlje u Izrael prestati "sve dok se genocid ne zaustavi".

Njegov post bio je odgovor na izvještaje koje se poziva na stručnjake koji su tvrdili da dekret "krši propise o slobodnom ekonomskom natjecanju" i da je "ustavno neizvediv i predstavlja rizik za kolumbijsku privredu".