Nije štedio riječi
128

Predsjednik Ukrajine: Ne trebaju nam prognoze datuma ruske invazije nego vojna pomoć

M. G.
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij rekao je danas da Ukrajini ne trebaju prognoze datuma ruske invazije, nego vojna pomoć i investicije.

Uprkos upozorenjima američkih dužnosnika da ne napušta Ukrajinu i posjećuje Minhen, Zelenskij je u subotu stigao na sigurnosnu konferenciju u tom gradu.

"Za pomoć Ukrajini ne trebaju nam datumi potencijalnih invazija, odbranit ćemo se na sve datume, potrebno je naoružanje, osnaživanje ekonomije kroz investicije ili povoljne kredite", rekao je Zelenskij.

Rekao je da ne mogu na dnevnoj razini govoriti da će sutra biti rat.

"Kako će funkcionisati naša ekonomija ako se svaki dan očekuje invazija. Može li se živjeti u takvoj državi? Ne može”, naglasio je ukrajinski predsjednik.

Dodao je da ne paničare jer se već osam godina nose s ruskom agresijom i znaju na št treba, a na šta ne treba reagovati.

"Kad masovni mediji pišu da je situacija nikad gora, to nije istina”, istakao je Zelenskij, iako je stanje ocijenio "tragičnim”, pa i za Ruse koji su nekad imali dobre odnose s Ukrajincima.

Zelenskij u svom obraćanju nije štedio Zapad, naglasivši da Rusija još od 2014. uvjerava da Ukrajinu "niko ne čeka u Evropi”, na šta Evropa ne daje protuodgovor.

"Jednaka situacija je i s članstvom u NATO savezu, za koji se govori da je otvorio vrata Ukrajini, iako postoje države koje se tome protive, no ne govore to javno", istakao je Zelsnskij.

Osvrnuo se na govor ruskog predsjednika Vladimira Putina koji se obratio s iste pozornice u Minhenu prije petnaest godina, kritikujući SAD, svjetski poredak i širenje NATO saveza.

Svijet je na to odgovorio politikom smirivanja Moskve, a rezultat je aneksija Krima i agresija nad istokom države, rekao je Zelenskij, kritikujući pritom i Ujedinjene nacije koji su bespomoćni kad se krše njihove konvencije.

"Sigurnosna arhitektura je uništena, prekasno je da je se popravlja, treba nam nova”, naglasio je.

Govoreći o sankcijama kojima Zapad prijeti Rusiji u slučaju invazije na Ukrajinu, Zelenskij je rekao da će za njih biti prekasno ako se donesu nakon bombardovanja.

O krizi na granicama države kazao je da nije samo ukrajinska, nego i opasnost za Evropu i svjetski poredak.

„Ukrajina ne treba moliti. Ovdje se radi i o sigurnosti Evrope kojoj Ukrajina već niz godina služila kao pouzdan štit, zadržavajući jednu od najvećih svjetskih vojski”, zaključio je.