Poplave širom zemlje
177

Predstavnik udruženja bh. građana u Austriji: Stanovništvo strahuje da se ne ponovi 2002. godina

A. Ku.
Foto: Isak Ahmetović/Klix.ba
Foto: Isak Ahmetović/Klix.ba
Opada intenzitet padavina u Austriji, a vlasti kažu da su naredni sati ključni. Ukoliko u narednim satima ne bude padavina situacija koju su izazvale mogla bi se stabilizovati.

Potpredsjednik Saveza udruženja bh. građana u Austriji "Consilium Bosniacum" i uposlenik jedne osiguravajuće kompanije Hurem Avdić trenutno se nalazi u Beču.

Za Klix.ba kaže da je saobraćajna komunikacija u određenim predjelima Beča prekinuta. Zbog poplava su i pojedine željeznice obustavile svoj rad.

"Manje rijeke su se izlile, a mnogo drveća je pokidano. Stanovništvu je upućen apel da ostane u kućama. Trenutno je dosta mirnija situacija", kaže nam Avdić.

Ističe da je Austrija finansijski stabilna te da zbog toga neće biti izložena negativnim posljedicama poplava.

Međutim, problem predstoji stanovnicima koji će u narednim danima morati ispumpavati vodu iz objekata. Upravo je, kaže nam, razgovarao i sa bh. državljanima koji su poduzetnici, a čiji su pogoni poplavljeni.

Štete će biti milionske. Međutim, stanovništvo nije u panici. Kaže nam da svi imaju samo jednu želju - da se ne ponove poplave iz 2002. godine, stanovnici poplave iz te godine nazivaju "stogodišnjim".

Ističe da problem ne predstavljaju samo poplave, već i olujni vjetar koji je trenutno dostigao brzinu od 60 km/h.