Politička kriza
0

Prelazna vlada u Bugarskoj položila zakletvu uoči sedmih vanrednih izbora

SRNA
Dimitar Glavčev (Foto: EPA-EFE)
Dimitar Glavčev (Foto: EPA-EFE)
Članovi prelazne vlade u Bugarskoj položili su zakletvu uoči održavanja sedmih vanrednih izbora u prethodne tri godine.

Šest vanrednih izbora zaredom nisu rezultovali stabilnom i efikasnom vladom, a, kao odgovor, birači postaju apatični, prenosi "Juronjuz".

Predsjednik Rumen Radev najavio je da će glasanje biti održano 27. oktobra u još jednom pokušaju da se prevaziđe politički ćorsokak i serija manjinskih vlada, neuspjelih koalicija i slabog odziva birača.

"Politička kriza nije završena", rekao je Radev uoči polaganja zakletve i dodao da će rješenje uslijediti tek kada bude postojala održiva većina u parlamentu, koja će izabrati efikasnu vladu.

Radev je ponovo imenovao privremenog premijera Dimitra Glavčeva da vodi privremenu vladu nakon što je odbio prethodnog kandidata Goricu Kožarevu, jer se nisu saglasili oko njenog predloženog kandidata za ministra unutrašnjih poslova.

Bugarska, zemlja od 6,7 miliona stanovnika, zahvaćena je političkom nestabilnošću od 2020. godine, kada su izbili masovni protesti zbog korumpiranih političara koji su dozvolili oligarsima da preuzmu kontrolu nad državnim institucijama.