Vrlo visoke temperature
29

Prema novim podacima, više od 1.000 hodočasnika umrlo na hadžu, većina njih bila neregistrovana

I. Sa.
Broj mrtvih u ovogodišnjem hadžu premašio je 1.000, a više od polovine njih su bili neregistrovani vjernici koji su hodočašće obavili po ekstremnim vrućinama u Saudijskoj Arabiji.

Novi smrtni slučajevi prijavljeni u četvrtak uključuju 58 osoba iz Egipta, kako tvrdi arapski diplomata koji je dao pregled koji pokazuje da je od 658 umrlih Egipćana njih 630 bilo neregistrovano.

Oko 10 zemalja prijavilo je 1.081 smrt tokom hodočašća, navodi Guardian.

Prema podacima Nacionalnog meteorološkog centra, najviša temperatura iznosila je 51,8 stepeni tokom ove sedmice u Velikoj džamiji u Meki.

Svake godine desetine hiljada hodočasnika pokušava da se pridruži hadžu neregularnim kanalima jer ne mogu priuštiti službene dozvole koje su često skupe.

Problem je jer ove grupe, koje nemaju zvanične dokumente, ne mogu pristupiti klimatizovanim prostorima predviđenim za hlađenje 1,8 miliona ovlašćenih hodočasnika.

Diplomata je rekao da je glavni uzrok smrti među egipatskim hodočasnicima vrućina, koja je izazvala komplikacije povezane s visokim krvnim pritiskom i drugim problemima.

Egipatski zvaničnici su posjećivali bolnice kako bi dobili informacije te pomogli hodočasnicima da dobiju medicinsku pomoć.

"Međutim, postoji veliki broj egipatskih državljana koji nisu registrovani u bazama podataka o hadžu što zahtijeva dvostruki napor i duže vrijeme za traženje nestalih osoba i pronalaženje njihovih rođaka", navodi se u izvještaju.

Pakistan i Indonezija su također potvrdili više smrtnih slučajeva u četvrtak.

Iz Pakistana je ove godine učestvovalo oko 150.000 hodočasnika, a do sada je zabilježeno 58 smrtnih slučajeva.

"S obzirom na broj ljudi i vremenske prilike, mislim da je ovo sasvim prirodno", rekao je diplomata.

U Indoneziji, koja je imala oko 240.000 hodočasnika, umrlo je 183 ljudi.

Smrtne slučajeve su potvrdile i Malezija, Indija, Jordan, Iran, Senegal, Tunis, Sudan i iračka autonomna regija Kurdistan. U mnogim slučajevima, vlasti nisu navele uzrok.

Saudijska Arabija nije dala informacije o smrtnim slučajevima iako je samo u nedjelju prijavila više od 2.700 slučajeva "toplotne iscrpljenosti".

Prošle godine su razne zemlje prijavile više od 300 smrtnih slučajeva tokom hadža, uglavnom Indonežana.

Vrijeme hadža se pomiče za oko 11 dana svake godine, što znači da će se sljedeće godine održati ranije u junu, te potencijalno u hladnijim uvjetima.