Poginuo i milijarder
45

Preokret u slučaju potonule superjahte: Ubistvo iz nehata uzrok potonuća?

B. H.
Milijarder Mike Lynch i kći Hannah koji su poginuli u potonuću (Foto: EPA-EFE)
Milijarder Mike Lynch i kći Hannah koji su poginuli u potonuću (Foto: EPA-EFE)
Italijanski istražitelji ne isključuju da je ubistvo iz nehata uzrok potonuća superjahte u Italiji, u kojoj je život izgubilo sedmero ljudi, uključujući britanskog milijardera Mikea Lyncha.

Tužitelj Ambrogio Cartosio rekao je da "ponašanje koje nije bilo savršeno ispravno" možda stoji iza potonuća jahte u blizini obale Sicilije, piše Sky News.

Istražitelji će se fokusirati na sigurnosne mjere i na to jesu li svi putnici pravovremeno bili upozoreni na opasnost. Odgovornost bi mogla biti na svim članovima posade, proizvođaču ili onima koji su trebali nadzirati brod.

Razmatra se i utjecaj ekstremnih vremenskih prilika koje su pogodile to područje, dodao je Cartosio.

Vatrogasac Bentivoglio Fiandra otkrio je da je, kada je stigao hitni poziv u 4:38 sati 19. augusta, jahta već bila potonula i nalazila se na desnoj strani oko 50 metara pod vodom. Kao rezultat toga, oni koji su umrli "pokušavali su se sakriti u kabinama na lijevoj strani" broda, rekao je. Druga opcija je da su spavali pa nisu mogli pobjeći. Svi poginuli su pronađeni, a sada slijedi obavljanje obdukcije njihovih tijela.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Istražitelji planiraju izvući olupinu broda s morskog dna kako bi mogli utvrditi okolnosti pod kojima je jahta potonula.

Britanski tehnološki tajkun i milijarder Mike Lynch (59) bio je među sedmero poginulih.

Ostali su bili predsjednik Morgan Stanleya Jonathan Bloomer, njegova supruga Judy, američki advokat Chris Morvillo, njegova supruga Neda i kuhar na jahti Reclado Thomas.

Tijelo Lynchove 18-godišnje kćeri Hanne pronađeno je posljednje. Njezina majka i supruga Lyncha Angela Bacares preživjela je katastrofu.