Zemlja u mraku
23

Presušila najveća vještačka akumulacija na svijetu koja se koristi za proizvodnju struje

B. R.
Presušila akumulacija Kariba u Zambiji (Screenshot: Al Jazeera)
Presušila akumulacija Kariba u Zambiji (Screenshot: Al Jazeera)
U Zambiji se usljed teške suše dogodio veliki nestanak električne energije. Naime, akumulacija hidroelektrane Kariba je ostala bez vode potrebne za pokretanje turbina.

Akumulacija ove hidroelektrane predstavlja najveće vještačko jezero u svijetu po zapremini, a nalazi se 200 kilometara južno od zambijskog glavnog grada Lusaka, na granici sa Zimbabveom. Masivni zid brane je izgrađen 1950-ih godina, a prilikom izgradnje je poginulo više od 80 radnika.

Energetsko postrojenje je trebalo biti revolucija u snabdijevanju zemlje električnom energijom, i to tako što će se akumulacija napraviti zaustavljanjem protoka rijeke Zambezi. No, akumulacija je presušila usljed višemjesečne suše.

Zambija je u martu ove godine proglasila vanredno stanje zbog suše. Tadašnji predsjednik Hakainde Hichilema je izjavio da je suša uništila 2,2 miliona hektara usjeva kukuruza.

Nešto manje od polovine od 20 miliona stanovnika je imalo struju prije problema s postrojenjem Kariba. Sada većina živi pod svijećama, a najveću štetu trpe male firme koje su kičma ekonomije. Koliko je Kariba značajna pokazuje to da se njome zadovoljava 80 posto nacionalne potrebe za električnom energijom. Stanovnici Zambije u najboljem slučaju jedva nekoliko sati dnevno imaju struju.

Nivo vode u akumulaciji je toliko nizak da samo jedna od šest turbina može raditi, tako da hidroelektrana radi na 10 posto od normalne proizvodnje električne energije, piše Euronews.