August 2008. godine
1

Prije 16 godina Kavkaz se trajno promijenio: Rusi su ušli u Gruziju i trajno ostali na 20 posto teritorije

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glasnogovornica NATO saveza osvrnula se na 16. godišnjicu invazije ruske vojske na Gruziju te je, u ime NATO saveza, poslala poruku Moskvi.

U poruci upućenoj Kremlju, glasnogovornica Farah Dakhlallah pozvala je Rusiju da povuče sve trupe koje se nalaze na teritoriji Gruzije.

"Pozivamo Rusiju da povuče snage koje je stacionirala u Gruziji bez njenog pristanka. Južna Osetija i Abhazija su dio Gruzije, uprkos 16 godina ruske okupacije. NATO u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije", poručili su iz NATO-a.

Ruske trupe su 8. augusta 2008. godine započele invaziju na Gruziju, označivši tako početak turbulentnih odnosa na Kavkazu, ali i zaoštravanja odnosa između Zapada i Rusije.

Iako je rat trajao nekoliko dana, situacija na području Gruzije i dalje je ostala u svojevrsnoj fazi zaleđenog sukoba, uzevši u obzir to da Južna Osetija i Abhazija ne priznaju vladavinu Gruzije te djeluju kao nezavisne republike koje priznaje Rusija i zemlje poput Venecuele, Nikaragve i Sirije.

Povodom 16. godišnjice od upada ruskih trupa oglasili su se i iz Brisela.

"Ponavljamo našu osudu kontinuiranog vojnog prisustva Rusije u okupiranim regionima Abhazije i Južne Osetije, što je kršenje međunarodnog prava i obaveza Rusije prema sporazumu u šest tačaka od 12. augusta 2008. godine. Ljudska prava zajednica pogođenih sukobom u Gruziji i dalje se krše, uključujući graničnu politiku, zatvaranje prelaza i nezakonita pritvaranja. Ograničenja slobode kretanja se moraju okončati, kršenja ljudskih prava moraju biti istražena i pravda mora biti osigurana za sve žrtve" saopćeno je iz Evropske unije.