Uvod u novi rat?
35

Prijete li Kavkazu novi nemiri: Azerbejdžan se žestoko obrušio na Francusku zbog podrške Armeniji

V. K.
Emmanuel Macron i Ilham Aliyev (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron i Ilham Aliyev (Foto: EPA-EFE)
Iako su u posljednjih nekoliko mjeseci Armenija i Azerbejdžan relaksirali odnose, čini se kako bi se vatra mogla ponovno razbuktati prvenstveno zbog poteza Francuske koji su razljutili Baku.

U saopćenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana, zvanični Baku je zamjerio Parizu dodatno naoružavanje Armenije u posljednjem periodu.

"Činjenica da je Francuska, uprkos upozorenjima azerbejdžanske strane, isporučila Armeniji ubojito i jurišno naoružanje, dodatni je dokaz francuskih provokativnih aktivnosti u regiji Južnog Kavkaza", navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Azerbejdžana.

Također, optužili su Francusku za licemjerje.

"Iako je francusko ministarstvo odbrane u izjavi iz oktobra prošle godine tvrdilo da je vojna oprema isporučena Armeniji odbrambene prirode, opremanje Armenije smrtonosnim oružjem prema sadašnjem vojnom sporazumu je još jedna manifestacija licemjerja francuskog rukovodstva", naveli su.

Iz Ministarstva su saopćili kako predsjednik Macron vodi politiku militarizacije i geopolitičke intrige.

"Sadašnje francusko rukovodstvo, koje je isključeno iz normalizacije i regionalnih procesa zbog takve destruktivne i pristrasne politike, ne može to oprostiti Azerbejdžanu i stoga nastavlja svoju remetilačku politiku", dodali su iz ministarstva.

Ovakvo ponašanje, kako ističu, put je u novi rat, a iz Bakua su iskoristili priliku da "bocnu" Francuze i za dešavanja u Novoj Kaledoniji.

"Francuska, kao kolonijalna sila, historijski je imala užasno iskustvo stvaranja žarišta rata i sukoba u raznim dijelovima svijeta. Umjesto da riješi tako duboko ukorijenjene probleme, koji su relikt sramnog kolonijalnog naslijeđa, i da okonča neokolonijalizam, Francuska vodi prljavu propagandnu i dezinformacijsku kampanju protiv Azerbejdžana", ističu iz Bakua.

Na kraju, naveli su i kako ovakvo ponašanje Armenije i Francuske može predstavljati uvod u novi rat.

"Izjavljujemo da će rukovodstvo Armenije, koje vodi revanšističku politiku, i diktatura Makrona snositi punu odgovornost za zaoštravanje situacije na Južnom Kavkazu i nastanak novog žarišta rata", zaključili su.