Da li će ih neko slušati?
86

Primirje i uspostava države Palestine: Bivši izraelski i palestinski lideri predstavili mirovni plan

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Bivši premijer Izraela Ehud Olmert i bivši ministar vanjskih poslova Palestine Nasser al-Kidwa dogovorili su saradnju na unapređenju mira između Izraelaca i Palestinaca, uključujući prekid vatre i dogovor o taocima u Gazi, te konačnu uspostavu palestinske države.

Dvojica lidera slažu se s teritorijalnim rješenjem koje je predložio Olmert tokom njegova mandata na temelju granica iz 1967., ali uz razmjenu zemljišta kako bi se uzela u obzir izraelska naselja i jevrejska naselja u istočnom Jerusalemu; palestinsku prijestolnicu u arapskim četvrtima u istočnom Jerusalemu; i upravljanje Starim gradom pod skrbništvom pet država uključujući Izrael i Palestinu.

Slažu se da je izraelsko povlačenje i palestinsko, tehnokratsko upravno vijeće povezano s palestinskim vlastima potrebno u Pojasu Gaze i da bi Zapadna obala i Pojas Gaze trebali biti pripremljeni za izbore u roku od 24-35 mjeseci, stoji u saopćenju.

Arapske mirovne snage, nazvane Privremena arapska sigurnosna prisutnost (TASP), bit će potrebne za "stabilizaciju" Pojasa, u saradnji s izraelskom vojskom, kako bi se spriječili teroristički napadi iz Gaze.

"Konačno su se složili oko potrebe donatorske konferencije za obnovu Pojasa Gaze uz ozbiljno sudjelovanje bogatih zemalja", stoji u saopćenju.