Prvo putovanje
18

Princeza u svijetu odraslih i emotivni trenuci: Španska nasljednica krune i posjeta koja će se pamtiti

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Iako službene posjete zvaničnika u svijetu politike ne predstavljaju ništa novo, za špansku princezu Leonor jedna posjeta definitivno će ostati u posebnom sjećanju - naime, prvi put nakon polaganja zakletve, španska princeza i nasljednica trona otputovala je u posjetu Portugalu.

Princeza Leonor položila je zakletvu u oktobru 2023. godine, a od tada je preuzela brojne dužnosti te je polako počela uplovljavati u svijet s kakvim se njen otac i kralj Španije Felipe VI nosi već godinama.

Po dolasku na aerodrom u Lisabon, princezu Leonor dočekali su predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa, ambasador Španije u Portugalu Juan Fernandez Trigo i šef protokola Portugala Jorge Silva.

Nakon počasnog protokola, špansku princezu dočekala je još brojnija delegacija, a prošla je i kroz počasni kordon.

Iako su nakon toga uslijedile sasvim protokolarne posjete, sastanci i ručak, princeza Leonor održala je prilično emotivan govor te se podsjetila na to da je Portugal upravo bio prva destinacija i njenih roditelja.

"Prije deset godina, ova voljena zemlja bila je prva sudbina mojih roditelja nakon stupanja na dužnost u kraljevskoj porodici. Ne mogu poreći koliko se osjećam posebno što sam danas ovdje. Oni koji su bili ovdje u toliko prilika, razgovarali su sa mnom s velikom ljubavlju. O njihovim posjetama Portugalu, o ljubavi koju su osjetili i o tome kako se osjećaju kod kuće. Tako se i ja osjećam danas", rekla je princeza.

Kako je naglašeno na stranici kraljevske porodice, princeza Leonor je u Portugalu najveću pažnju posvetila pitanjima očuvanja okeana i zaštite životne sredine, što je oblast na koju će se tokom svoje karijere najviše i fokusirati.

"Odabir Portugala kao destinacije za prvo službeno putovanje Njenog Kraljevskog Visočanstva princeze od Asturije u inostranstvo odražava i jača veze bratstva i bliskosti koje ujedinjuju obje zemlje", navedeno je na zvaničnoj stranici kraljevske porodice Španije.