"Mislili da su Hezbolah"
81

Pripadnici IDF-a ubili trojicu libanskih vojnika pa se izvinili, tvrde da su se "zabunili"

M. G.
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelska vojska izvinila se u ponedjeljak zbog napada na jugu Libana u kojem su poginula tri libanska vojnika, naglašavajući da ne vodi borbu protiv libanske vojske.

"Izraelski vojnici su mislili da gađaju vozilo koje pripada militantnoj grupi Hezbolah", naveli su u izvinjenju.

"Jutros je u oblasti Hanine uočen kamion Hezbolaha s lansirnim sistemom. Kamion je pogođen, a zabilježene su sekundarne eksplozije. Naknadno je otkriveno da je kamion prevozio Burkan rakete. Kasnije danas, dodatni kamion je prošao istim područjem, koje je zona sukoba iz koje Hezbolah napada vojnike IDF-a. Vojnici u tom području su uočili kamion i izveli napad na njega. Naknadno je utvrđeno da je kamion pripadao libanskoj vojsci, te da su tri vojnika poginula. IDF nije bio upoznat s dolaskom kamiona libanske vojske. IDF ne djeluje protiv libanske vojske i izvinjava se zbog ovih neželjenih okolnosti", naveli su iz IDF-a.

U međuvremenu, izraelski udari pogodili su gotovo deset poslovnica finansijske institucije kojom upravlja Hezbolah, a koju Izrael optužuje da finansira napade, iako mnogi obični građani koriste tu instituciju za čuvanje svojih ušteđevina.

Prošle sedmice, Hezbolah je najavio novu fazu borbe protiv izraelskih trupa koje su započele invaziju. Ovo se dešava u trenutku kada je region potresen viješću o pogibiji visokog vođe Hamasa, Yahye Sinwara, u sukobu s izraelskim snagama u Gazi. Sinwar je bio ključni planer napada na jug Izraela koji je doveo do najnovije eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je uništiti Hamas i osloboditi desetine talaca koje drži ta grupa. Hamas, s druge strane, tvrdi da će osloboditi zarobljenike samo u zamjenu za trajni prekid vatre, potpuno povlačenje Izraela iz Gaze i oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Napad Hamasa 7. oktobra 2023. godine, kada su militanti probili izraelsku sigurnosnu ogradu, rezultirao je smrću oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, te otmicom još oko 250 osoba. Izraelska ofanziva u Gazi, prema lokalnim zdravstvenim vlastima, dosad je odnijela više od 42.000 palestinskih života, ne praveći razliku između boraca i civila. Rat je uništio velike dijelove Gaze i raselio oko 90% njenog stanovništva od 2,3 miliona ljudi.