Skandalozne tvrdnje
28

Procurilo pismo Viktora Orbana nakon posjete Moskvi: "Da li on želi biti Putinov glasnogovornik?"

N. Ž.
Viktor Orban i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Viktor Orban i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Premijer Mađarske Viktor Orban je poslao pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, a ovaj tekst je ubrzo procurio u javnost. Tvrdnje iznijete u pismu su skoro identične onima koje iznosi predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Prema sadržaju pisma koje je objavio magazin Politico, Orban je odmah na početku rekao da "Ukrajina gubi vrijeme, koje radi samo za ruske trupe."

Pored toga, rekao je da "Ukrajina gubi 40-50 hiljada trupa mjesečno" bez reference na ruske gubitke, te da Rusija želi prekid vatre, ali koje "ne uključuje skrivenu reorganizaciju i relokaciju ukrajinskih vojnika", bez objašnjenja šta je Putin s tim mislio.

Na kraju pisma je naveo da će "nastaviti razgovore" tokom naredne sedmice, pokazujući da će nastaviti svoju komunikaciju s Putinom.

Vrijedi istaći da Orban u pismu nije rekao da se u Ukrajini radi o otvorenoj ruskoj agresiji na ovu zemlju.

U Briselu se u narednih nekoliko dana očekuje da će Orban brifirati predstavnike država članica Evropske unije o svojoj "mirovnoj misiji", kako je nazvao svoje posjete Kijevu, Moskvi i Pekingu u prethodnoj sedmici.

Komentar u neformalnom glavnom gradu EU je da brifing neće donijeti ništa dobro ako bude u tonu ovog pisma, a pojedini su čak šaljivo rekli da je ovaj put Orbana bio njegova aplikacija za posao glasnogovornika Kremlja.