Luksuzna limuzina
56

Proizvođač automobila koji je Putin poklonio Kimu koristi južnokorejske dijelove

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong-un, smijući se i šaleći, krstarili su Pjongjangom prošle sedmice u aurus limuzini ruske proizvodnje kako bi pokazali svoj ojačani antizapadni savez.

Luksuzna limuzina imala je za cilj da pokaže rusku domaću moć i smanjenu ovisnost o uvezenoj tehnologiji i robi kada je predstavljena 2018. godine.

Međutim, carinski zapisi pokazuju da kompanija koja ga izrađuje koristi milione dolara u uvezenim dijelovima, od kojih mnogi stižu u Rusiju iz, kako je Kim opisao "primarnog neprijatelja svoje zemlje", Južne Koreje.

Uvoz ukazuje na kontinuirano oslanjanje Rusije na zapadnu tehnologiju dok pokušava da upravlja pokušajima Zapada da je odsječe od globalnih lanaca snabdijevanja kao kaznu za invaziju na Ukrajinu.

Dvojica lidera su se naizmjenično vozili blindiranom limuzinom tokom Putinove posjete Sjevernoj Koreji, njegove prve u skoro 25 godina, u demonstraciji sve bližih veza dvije nuklearne sile.

Rusija je uvezla opremu i komponente u vrijednosti od najmanje 34 miliona dolara između 2018. i 2023. godine za sastavljanje automobila i motocikala Aurus, pokazali su carinski zapisi do kojih je došao Reuters.

Uvoz je uključivao dijelove karoserije automobila, senzore, programabilne kontrolere, prekidače, opremu za zavarivanje i druge komponente u vrijednosti od skoro 15,5 miliona dolara uvezene iz Južne Koreje. Dijelovi su uvezeni i iz Kine, Indije, Turske, Italije i drugih zemalja EU.

Strane zalihe za Aurus nastavile su da pristižu nakon ruske invazije u Ukrajini u punom obimu, s robom u vrijednosti od skoro 16 miliona dolara, uključujući 5 miliona proizvedenih u Južnoj Koreji, uvezene od februara 2022. godine, pokazuju zapisi.

Reuters nije mogao precizno utvrditi koji su uvezeni strani dijelovi završili u automobilu poklonjenom Kimu, a uvoz nije bio u suprotnosti sa sankcijama. Aurus LLC je sankcionisan od strane Sjedinjenih Američkih Država u februaru 2024. godine.