Odbrambena saradnja
22

Proizvodnja dronova: Turska kompanija Baykar potpisala sporazum s Ukrajinom

D. D.
Platforma X
Platforma X
Turska kompanija je 2022. godine započela projekat razvoja proizvodnih kapaciteta u Ukrajini gdje bi se godišnje proizvodilo 120 dronova.

Turski proizvođač dronova Baykar potpisao je u srijedu sporazum s Ukrajinom na SAHA EXPO odbrambenoj i svemirskoj izložbi u Istanbulu. Baykar je proizvođač Bayraktar sistema bespilotnih letjelica kojima je Kijev intenzivno izvodio ratne operacije u ranim tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Tokom izložbe, ukrajinski ministar vanjskih poslova Andriy Sybiha zahvalio je turskim odbrambenim izvođačima na njihovoj pomoći i pozvao na više ulaganja u ukrajinski vojno-industrijski kompleks.

"Danas je 972. dan pune ruske invazije. Ukrajina nastavlja da se brani. Zahvalni smo našim turskim partnerima na solidarnosti i pomoći. Potrebna nam je dodatna podrška svih naših partnera kako bismo prevladali rusku agresiju i obnovili sveobuhvatan, pravedan i trajni mir", rekao je Sybiha.

U februaru 2024. godine izvršni direktor Baykara rekao je da se fabrika gradi u Kijevskoj regiji i da bi trebala biti gotova za 12 mjeseci. Procijenjeni proizvodni kapacitet fabrike, kada je bio u funkciji, bio je 120 dronova godišnje.