Nezadovoljstvo politikom
74

Propalestinski kandidati na nekoliko mjesta porazili Laburiste i ušli u Parlament Britanije

F. H.
Shockat Adam jedan od propalestinskih kandidata
Shockat Adam jedan od propalestinskih kandidata
Laburisti su izgubili pregršt bivših uporišta u korist nezavisnih kandidata koji su vodili kampanju na platformama za Gazu. U jednom od najvećih šokova večeri, ministar u sjeni Jonathan Ashworth izgubio je mjesto u južnom Leicesteru, koje je imalo većinu od više od 22.000.

Stranka ima manje glasova u prosjeku za 11 bodova u mjestima gdje se više od 10 posto stanovništva izjašnjava kao muslimani. U Ilford Northu, ministar zdravstva u sjeni Wes Streeting bio je među onima koji su doživjeli smanjenje svoje većine, s više od 9.000 na 528. Ali laburisti su uspjeli vratiti Rochdale od Georgea Gallowaya.

Sve u svemu, bila je to spektakularna noć za laburiste, a stranka je odnijela uvjerljivu pobjedu. Međutim, u područjima s velikim udjelom muslimanskih birača stranka je imala loše rezultate.

Laburisti su izgubili pet mjesta s velikom muslimanskom populacijom, četiri nezavisnima i jedno konzervativcima. U južnom Leicesteru, Shockat Adam je izjavio "ovo je za Gazu" pošto je osvojio mjesto s 979 glasova razlike.

Izbornu jedinicu, u kojoj oko 30 posto biračkog tijela čine muslimani, Ashworth drži već 13 godina.

U obližnjem Leicester Eastu, konzervativci su imali koristi od nezavisnih kandidata koji su osvojili nekoliko hiljada glasova, posebice bivše laburističke zastupnice Claudije Webbe.

Webbe, koja je izbačena iz stranke nakon što je optužena i kasnije osuđena za uznemiravanje, vodila je glasnu propalestinsku kampanju. Torijevci su osvojili njeno bivše mjesto s 4.426 glasova manje od broja koji je osigurala Webbe.

U Birmingham Perry Barru, laburista Khalid Mahmood izgubio je od nezavisnog Ayouba Khana za 507 glasova.

U međuvremenu, nezavisni kandidati koji su sukob u Gazi postavili u središte svoje kampanje pobijedili su u Dewsburyju i Batleyu, kao i u Blackburnu, koji su prethodno imali zdravu laburističku većinu.

Drugi visoki laburisti u područjima s velikom muslimanskom populacijom samo su tijesno zadržali svoja mjesta nakon što su vidjeli da im je prednost istopljena.

Novoizabrana laburistička zastupnica za Coventry South, Zarah Sultana, rekla je da je stajalište njene stranke o Gazi "mrlja u njenom dosjeu" i, iako je stranka "krenula u pravom smjeru", "trebalo joj je puno vremena da to postigne" .

David Lammy, koji bi mogao postati ministar vanjskih poslova laburista, rekao je za BBC da će njegova stranka "raditi s partnerima na traženju palestinskog priznanja" na vlasti.

Kolegica iz Laburističke stranke Ayesha Hazarika rekla je da bi analitičari trebali biti "malo oprezni" u vezi s "trpanjem svih muslimanskih korijena u isto mišljenje". Rekla je za BBC Radio 4 da je u nekim područjima možda bilo "više od Gaze", s "drugom politikom lokalne zajednice" u igri.

U Ilford Northu, nezavisna kandidatkinja Leanne Mohamad, koja je unuka palestinskih izbjeglica, bila je samo 528 glasova iza Streetinga.

U Birmingham Ladywoodu, sekretarka pravosuđa u sjeni Shabana Mahmood odbila je izazov nezavisnog kandidata i advokata Akhmeda Yakooba, koji ima veliki broj sljedbenika na TikToku. Međutim, njena je većina pala s više od 32.000 na 3.421.

Slično tome, Jess Phillips, koja je prošle godine napustila čelnu klupu laburista kako bi glasala za primirje u Gazi u parlamentu, također je doživjela pad većine s 13.141 na samo 693.

Jody McIntyre, koja je zastupala Radničku stranku Britanije Gallowaya, bila je druga.

Gospođa Phillips se suočila s povicima i zvižducima dok je držala govor nakon rezultata, opisujući kampanju kao "najgore izbore na kojima sam ikada sudjelovala" i tvrdeći da su njeni aktivisti bili suočeni sa zastrašivanjem.

U Bethnal Greenu i Stepneyju, u istočnom Londonu, ministrica male privrede u sjeni Rushnara Ali, koja je branila većinu od više od 31.000 glasova, pobijedila je nezavisnog kandidata Ajmala Masroora za samo 1.689 glasova.

Po vlastitom prebrojavanju, vođa laburista Sir Keir Starmer suočio se s napadima "Slobodne Palestine" i doživio pad svoje većine, a drugi je Andrew Feinsten, koji je pro-Gaza, sa 7.312 glasova.

U Islington Northu, njegov prethodnik na mjestu vođe laburista, Jeremy Corbyn, zadržao je svoje mjesto kao nezavisni kandidat, nakon što je suspendiran iz stranke zbog odgovora na izvješće o antisemitizmu u laburistima. Corbyn je pobijedio laburističkog kandidata za više od 7.000 glasova.

Međutim, u Rochdaleu je laburist Paul Waugh svrgnuo čelnika Radničke stranke Gallowaya, samo nekoliko mjeseci nakon što je osvojio mjesto na dopunskim izborima kojima je dominirao sukob u Gazi.

Laburisti se suočavaju sa sve većim pritiskom zbog svog stava o sukobu otkako je Izrael pokrenuo vojnu kampanju na Gazu.

Laburisti su u februaru pozvali na trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, no kritičari su rekli da je stranka bila prespora da postigne tu poziciju. Laburisti su se u svom manifestu obvezali priznati palestinsku državu.

Prošle godine Sir Keir je bio kritiziran nakon što se činilo da kaže da Izrael ima "pravo" isključiti vodu i energiju Gazi. Kasnije je pojasnio da je mislio samo na to da zemlja ima pravo na samoodbranu.