Saopštila Bijela kuća
21

Prva dama SAD-a Jill Biden pozitivna na koronavirus, predsjednik SAD-a negativan

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bijela kuća saopštila je danas da je prva dama SAD-a Jill Biden pozitivna na Covid. Supruga američkog predsjednika Joe Bidena trenutno ima blage simptome, dok je predsjednik testiran negativno.

Dijagnoza je poremetila planove prve dame da u utorak počne predavati jesenski semestar na Northern Virginia Community Collegeu.

"Ona je u komunikaciji sa školom kako bi 'osigurala da njezinu nastavu pokriva zamjena', rekla je Vanessa Valdivia, glasnogovornica prve dame.

Dr. Biden, 72, koji ostaje u porodičnoj kući u Rehoboth Beachu, Delaware, obično predaje utorkom i četvrtkom.

Bidena će "nadzirati liječnički tim Bijele kuće" nakon njezine dijagnoze i slijedit će savjete tima o tome kada da se vrati u Bijelu kuću.

Biden je također trebala govoriti večeras u Fort Belvoiru u Virginiji na ispraćajnoj večeri za američki tim koji se natječe na Invictus Games u Düsseldorfu u Njemačkoj sljedeće sedmice, ali sada neće moći sudjelovati.

Dužnosnik administracije rekao je CNN-u da u ovom trenutku nema promjena u protokolima Bijele kuće za koranavirus ili predsjednikovom rasporedu.

Dijagnoza prve dame dolazi usred naporne sedmice za Joea Bidena, koji je ranije održao govor povodom Praznika rada u Philadelphiji. Predsjednik bi trebao uručiti Medalju časti kapetanu vojske na ceremoniji u Bijeloj kući danas prije odlaska na samit G20 u Indiju u četvrtak.