Fokus na Teheranu
0

Prvi detalji napada Izraela na Iran: Bijela kuća obaviještena, avijacija cilja skladišta oružja

V. K.
Izraelska vojska potvrdila je kako je započela, prema navodima Tel Aviva, ciljani napad na vojne lokacije u Iranu, a mediji u Iranu, ali i na Zapadu izvještavaju o prvim detaljima izraelskog udara.
Prema navodima zapadnih medija, Bijela kuća je obaviještena o napadu neposredno prije njegovog izvođenja. Nakon toga, izraelska avijacija pokrenula je niz zračnih udara koji su za sada pogodili Teheran te i obližnji grad Karaj.

Kako ističu iranski mediji, napadnuti su istočni dijelovi glavnog grada Irana. Neposredno nakon izraelskog napada, Iran je podigao svoje borbene avione te su se zaputili ka zapadu zemlje.

"Prvobitni napad Izraela usmjeren je na kasarne i skladišta oružja u blizini Teherana", rekli su arapski izvori za NBC News.

Izraelski zvaničnik rekao je za NBC News da Izrael ne napada iranska nuklearna postrojenja ili naftna polja i da se fokusira na vojne ciljeve.

"Mi ciljamo na stvari koje su nas ugrožavale u prošlosti ili bi mogle ugroziti u budućnosti", rekao je zvaničnik.

Paralelno s napadom na Iran, Izrael je gađao i protivzračne sisteme u Iraku te Siriji.

"Kao odgovor na višemjesečne kontinuirane napade režima u Iranu na Izrael, upravo sada Izraelske odbrambene snage izvode precizne napade na vojne ciljeve u Iranu. Režim u Iranu i njegovi zastupnici u regionu nemilosrdno napadaju Izrael od 7. oktobra - na sedam frontova - uključujući direktne napade sa iranskog tla", rekao je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.