Okršaj na granici
0

Prvi okršaj lice u lice s Hezbolahom skupo koštao Izrael? Helikopteri evakuišu ranjene

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Situacija na sjeveru Izraela postaje sve jasnija. Trenutno se oko 20 ambulantnih vozila nalazi u pripravnosti, čekajući ranjene izraelske vojnike koji se evakuišu helikopterima iz pograničnog područja s Libanom. Međutim, detalji o stanju na terenu i dalje su nejasni.

U jutarnjim satima zabilježeni su razni raketni napadi iz Libana na ovo područje, gdje su koncentrisane izraelske trupe.

Aljazeera piše kako su potvrđene dvije izjave – izraelska vojska je saopćila da je došlo do intenzivnih sukoba na granici između izraelskih vojnika i snaga Hezbolaha, što je također potvrdio i sam Hezbolah. Čini se da je ovo prvi direktni sukob od početka izraelske kopnene operacije.

Hezbolah je objavio da su gađali izraelske snage raketama i artiljerijom koje su se pokušale infiltrirati u grad Al-Adissa

Izrael ima značajnu prednost kada je riječ o vatrenoj moći iz zraka, ali uvijek se pretpostavljalo da će Hezbolah imati prednost na terenu u slučaju kopnene invazije.

Ovo je njihova teritorija, i svakako izgleda da je u ovom, potencijalno prvom sukobu lice u lice, Izrael pretrpio teške gubitke.