Misterija se nastavlja
10

Prvoosumnjičeni za nestanak djevojčice Madeleine McCann 2007. godine oslobođena svih optužbi

S. Š.
Christian Brückner koji je oslobođen svih optužbi vezanih za nestanak Madeleine McCann (Foto: EPA-EFE)
Christian Brückner koji je oslobođen svih optužbi vezanih za nestanak Madeleine McCann (Foto: EPA-EFE)
Glavni osumnjičeni za nestanak djevojčice Madeleine McCann proglašena je nevinom po svim optužbama u odvojenom suđenju za silovanje i seksualno zlostavljanje.

Okružni sud u sjevernoj Njemačkoj oslobodio je Christiana Brücknera tri optužbe za teško silovanje i dvije za seksualno zlostavljanje djece u Portugalu između 2000. i 2017. godine.

Predsjedavajuća sutkinja Uta Engemann rekla je da 47-godišnjak "ne može biti osuđen za djela za koja je optužen" zbog nedovoljnih dokaza i presudila: "Optuženi je oslobođen optužbi".

Odluka bi se mogla pokazati ključnom za dalje istrage u slučaju Madeleine, koja je nestala prije 17 godina.

Osuđeni silovatelj i pedofil, Brückner je u junu 2020. godine imenovan kao glavni osumnjičeni za nestanak Madeleine 2007. godine iz ljetovališta Praia da Luz na Algarveu, gdje je bila na odmoru sa roditeljima. On je negirao svaku umješanost.

Brückner je bio optužen za silovanje Hazel Behan, irske administratorke, u njenom stanu Praia da Rocha 2004. godine, a optužen je i za navodno silovanje tinejdžerke u njegovoj kući u istom gradu i silovanje starije žene u njenom apartmanu. Također, optužen je i da se izložio pred desetogodišnjom Njemicom na plaži i pred 11-godišnjom Portugalkom na igralištu.

Tužitelji su tražili da njemačkom državljaninu bude izrečena kazna od 15 godina zatvora, prenosi Guardian.