Klix.ba na terenu
11

Put ukrajinskih izbjeglica: Sati čekanja na hladnoći do granice s Poljskom

N. O.
Izbjeglice iz Ukrajine na granici s Poljskom (Foto: T. S./Klix.ba)
Izbjeglice iz Ukrajine na granici s Poljskom (Foto: T. S./Klix.ba)
Fotoreporteri portala Klix.ba nakon što su posjetili prelaz Vyšné Nemecké između Slovačke i Ukrajine obišli su i granicu s Poljskom koja je do sada primila najviše izbjeglica iz ove zemlje, a među stanovnicima koji pristižu ima najviše djece.

Prema onome što su zabilježili na terenu, reporteri ističu da izbjeglice uglavnom dolaze autobusima te da ih najčešće ostavljaju u selu Medyka koje je od granice udaljeno oko 15 kilometara.

Medyka je postala neka vrsta prihvatnog punkta s poljske strane granice, a do sada je prema podacima BBC-a upravo u ovu državu izbjeglo najviše Ukrajinica - njih više od pola miliona.

Volonteri iz Poljske, ali i cijelog svijeta, koji se nalaze u blizini Medyke i same granice izbjeglice opskrbljuju hranom i osnovnim potrepštinama, a na ovaj granični prelaz pristiže i najviše djece.

Prema navodima BBC-a Ukrajincima koji granicu prelaze automobilom je rečeno da mogu čekati između tri i 35 sati dok oni koji prelaze pješice mogu čekati i do 60 sati.

Klix.ba u Poljskoj na mjestu gdje stižu izbjeglice iz Ukrajine

Posted by Klix.ba on Thursday, March 3, 2022

Oni koji ipak stignu na sigurno dalje bivaju raspoređeni u prihvatne smještaje, a većina njih prije nastavka svog putovanja mora prenoćiti na hladnoći, nerijetko spavajući na podu tržnog centra.

Fotografije prikazuju najčešće majke koje putuju s djecom sklupčane u jaknama i dekama na podu smještaja. Neki su sa sobom odlučili povesti i kućne ljubimce.

Iz Ukrajine je od početka invazije spas od rata u drugim zemljama Evrope potražilo nešto više od milion ljudi, a nakon Poljske njih najviše je otišlo u Mađarsku, Moldaviju te Slovačku.

Skoro 90.000 ljudi se iz ovih zemalja preselilo u druge u Evropi.