Novi zapovjednik invazije
10

Putin degradirao "generala Armageddona" uprkos tvrdnjama da su Rusi zauzeli Soledar

M. G.
Novi zapovjednik Valery Gerasimov (Foto: Twitter)
Novi zapovjednik Valery Gerasimov (Foto: Twitter)
Moskva je imenovala novog zapovjednika za svoju invaziju na Ukrajinu, dok je ruska privatna vojna plaćenićka grupa Wagner rekla da je njezino zauzimanje rudarskog grada Soledara u istočnoj Ukrajini završeno.
Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu imenovao je u srijedu načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova glavnim zapovjednikom za ono što Moskva naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, koja sada traje 11 mjeseci.

Promjena je zapravo degradirala generala Sergeja Surovikina, poznatog kao "general Armageddon" koji je tek u oktobru imenovan da vodi invaziju i nadgleda teške napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Sergei Surovikin,
Sergei Surovikin, "general Armageddon" (Foto: Twitter)

U međuvremenu, Jevgenij Prigožin, šef Wagnera i bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da su njegove snage zauzele cijeli Soledar i ubile oko 500 ukrajinskih vojnika nakon teških borbi.

"Želim potvrditi potpuno oslobađanje i čišćenje teritorija Soledara", rekao je Prigožin u izjavi.

“Cijeli grad je zatrpan leševima ukrajinskih vojnika”, rekao je.

U međuvremenu ukrajinski predsjednik Volodymir Zelenski ismijao je Wagnerove prethodne tvrdnje da je zauzeo dio Soledara, ali nije komentirao najnovije tvrdnje.

"Teroristička država i njezini propagandisti pokušavaju se pretvarati da je dio našeg grada Soledara... neka vrsta ruskog posjeda", rekao je Zelenski u video obraćanju. "Ali borba se nastavlja."

U izjavi na Facebooku, glavni štab ukrajinske vojske rekao je da ruske snage trpe velike gubitke dok pokušavaju zauzeti Soledar i opskrbne linije sjeverne Ukrajine.

Rusija se borila da učvrsti kontrolu nad gradom, što bi bio najveći ruski dobitak od augusta nakon niza povlačenja pred ukrajinskim protuofanzivama na istoku i jugu.