Pozvali na dijalog
94

Putin i Scholz održali sastanak, ruski lider poručio: Spremni smo nastaviti razgovore sa Zapadom

V. K.
Scholz i Putin nakon današnjeg sastanka (Foto: EPA-EFE)
Scholz i Putin nakon današnjeg sastanka (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i savezni njemački kancelar Olaf Scholz održali su danas sastanak u Moskvi tokom kojeg je glavna tema razgovora bila kriza u Ukrajini i oko nje.

Za sada već dobro poznatim stolom u Kremlju Putin i Scholz su razgovarali i o drugim važnim temama kao što je ekonomija, gdje je ruski lider pojasnio kako su stotine njemačkih kompanija do sada uložile više od 20 milijardi dolara u rusku ekonomiju.

"Tradicionalno, pokazalo se kako je energetika jedna od prioritetnih oblasti za nas. Rusija je veoma dugo, decenijama, pouzdan snabdjevač energentima. Sve se radi apsolutno na tržišnim principima i tu nema nikakvih pitanja i nedoumica", rekao je Putin.

Na konferenciji za medije nakon sastanka Putin je izjavio kako je tema o kojoj je dugo razgovarano bila Ukrajina i sigurnosna situacija u Evropi te je ruski lider još jednom ponovio kako Rusija ne može zatvarati oči na slobodno tumačenje principa Sjedinjenih Američkih Država i NATO saveza o nedjeljivosti sigurnosti.

"Prvi smo uputili inicijativu koja se tiče razgovora o evropskoj sigurnosti i spremni smo da razgovaramo. U odgovorima Washingtona i Brisela na naše sigurnosne zahtjeve postoje dijelovi o kojima smo spremni razgovarati, a tiče se prije svega pitanja vojne transparentnosti", rekao je Putin.

Istovremeno, ruski lider je napomenuo kako sporazumi iz Minska i dalje imaju potencijala te je pozvao Njemačku i Francusku da uvjere Kijev kako bi trebao početi ispunjavati svoje obaveze.

"Kijev je odustao od implementacije sporazuma iz Minska. Nema napretka u provedbi ovog sporazuma, specijalnom statusu za Donbas i nizu drugih pitanja", rekao je Putin.

S druge strane, njemački kancelar je nakon sastanka izjavio kako Rusija i Njemačka imaju duboke veze te da ih je potrebno dodatno razvijati u budućnosti

"Važno je da razgovaramo otvoreno. Imamo duboke historijske veze, a naše ekonomske veze imaju veliki potencijal i za budućnost", rekao je Scholz.

Nakon toga osvrnuo se na krizu u Ukrajini i oko nje.

"Deeskalacija nam je hitno potrebna. Koliko god trenutna situacija izgledala teška i ozbiljna, odbijam da je opišem kao beznadežnu. Naša je dužnost i zadatak, kao šefova država i vlada, spriječiti rat u Evropi", rekao je Scholz.

Također, on je ocijenio povlačenje određenog dijela ruskih trupa s ukrajinskih granica kao dobar znak deeskalacije.

"To je dobar znak i nadam se da će ih uslijediti još. Međutim, moram reći kako ne vidimo razuman razlog za ovoliko raspoređivanje trupa", poručio je njemački kancelar.