Dekret iz Kremlja
0

Putin ide na sve ili ništa: Ruska vojska postaje druga najbrojnija na svijetu

B. H.
Foto: Kremlin.ru
Foto: Kremlin.ru
Ruski predsjednik Vladimir Putin naložio je jesenju regrutaciju 133 hiljade novih vojnika, koja bi trebala biti sprovedena od utorka, 1. oktobra, do kraja ove godine.

Dekret iz Kremlja su objavile ruske državne novine Rossijskaja Gazeta. U dekretu se poziva na sprovođenje regrutacije građana u dobi od 18 do 30 godina, koji nisu u rezervnom sastavu, a koji prema federalnom zakonu podliježu regrutaciji u broju od 133 hiljade ljudi.

Šef ruskog regrutnog ureda, viceadmiral Vladimir Cimlianskij, potvrdio je da uslovi regrutacije ostaju isti – 12 mjeseci službe u vojnim jedinicama u Rusiji.

"Želio bih naglasiti da regruti neće biti pozvani na učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u novim oblastima," citirale su Cimlianskog novine Rossijskaja Gazeta.

Rusija službeno naziva sveobuhvatnu vojnu invaziju na susjednu Ukrajinu, koju je započela još u februaru 2022. godine, "specijalnom vojnom operacijom".

Putin je u septembru, pozivajući se na prijetnju zapadnim granicama Rusije, naredio proširenje redova ruske vojske za 180 hiljada vojnika, čime bi ukupan broj aktivnih regruta bio 1,5 miliona. Ovaj korak bi značio da bi Rusija imala drugu najbrojnija vojsku na svijetu, odmah nakon Kine.

Nedostatak ruskog vojnog osoblja navodi se kao ključni faktor uspjeha iznenadnog ukrajinskog upada u rusku Kursku oblast, koji je započeo 6. augusta.

Moskva je pokušala izbjeći jačanje odbrane u Kurskoj oblasti vojnicima koji se bore na istoku Ukrajine i umjesto toga se oslanja na jedinice iz drugih oblasti kako bi zaustavila ovu ukrajinsku ofanzivu na ruskom tlu.