Diktator u strahu
53

Putin izgradio tajnu mrežu željeznica koje vode do njegovih rezidencija

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Za potrebe ruskog predsjednika Vladimira Putina izgrađena je tajna mreža željeznica i stanica koja vode do njegovih glavnih rezidencija, objavio je ruski Dossier Centar. Pretpostavlja se da je Putin počeo favorizirati željeznički prijevoz iz sigurnosnih razloga.

U jesen 2022. otkrivena je čuvana željeznička stanica s heliodromom u blizini sela Dolgie Borody u Nacionalnom parku Valdai, najbližem naselju Putinovoj rezidenciji Valdai. Troje lokalnih stanovnika ispričalo je da su stanica i posebna željeznička pruga do njega izgrađeni samo za šefa države, a stražari tjeraju bilo koga ko se približiti ogradi.

Ranije je pruga u blizini Valdaija bila u užasnom stanju, njome se moglo putovati ne više od 15-25 km/h. Kada su počeli pripremati prugu za rezidenciju u Valdaju, popravljen je dio postojeće pruge kojom je trebao proći Putinov voz, a one dionice na kojima se ne vozi nisu popravljane. Prema satelitskim snimcima, stanica i željeznica za Putina u Valdaju izgrađeni su 2019. godine.

Druga stanica u Novo-Ogarjovu pojavila se 2015. godine. Nalazi se 400 metara od Putinove rezidencije u Podmoskovlju. Zemljište ispod stanice povučeno je iz privatnog vlasništva u korist službe Federalne zaštite odlukom tadašnjeg premijer Dmitrija Medvedeva. Sama specijalna stanica predviđena je za mali broj vagona i skrivena je iza visoke ograde na kojoj su svakih 10 metara postavljene nadzorne kamere.

Za zaustavljanje vozova u trećoj rezidenciji u Sočiju "Bocharov Ruchey" u regiji 2017. godine pojavila se platforma i nova slijepa željeznička pruga, skrivena od pruga po kojima voze električni vozovi, visokom ogradom.

Putinov oklopni voz stacioniran je na depo na stanici Moskva-Kalanchevskaya, gdje se nalazi zatvorena stanica za VIP osobe. Ova specijalna stanica, još uvijek radi, visoka ograda oko nje dodatno je ojačana bodljikavom žicom. Godine 2017. nova cesta je postavljena direktno do platforme VIP stanice na Kalančevki. Predsjednikov specijalni voz pripada kompaniji Grand Service Express, koja je povezana s Putinovim bliskim prijateljem Jurijem Kovalčukom.

Putin je počeo češće da putuje oklopnim vozom umjesto avionom naročito od jeseni 2021. kada je ruska vojska počela da se aktivno priprema za invaziju na Ukrajinu. Nakon početka rata on se sve češće vozi njime, posebno do svoje omiljene rezidencije u Valdaju.

Putin je možda počeo da favorizuje oklopni voz iz sigurnosnih razloga. Za razliku od aviona, teže je pratiti voz jer ne postoje servisi za praćenje putničkih vozova u realnom vremenu. Oklopni voz ima vagon sa spavaćom sobom i radnim prostorom, vagon za prateće osoblje i vagon za specijalne veze. Spolja, oklopni voz je sličan običnom vozu a na krovu je postavljena specijalna oprema.