I on je dobio dar(ove)
70

Putin poklonio Kimu rusku limuzinu i servis za čaj, on ga nazvao najdražim prijateljem

I. Sa.
Ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio je sjevernokorejskom lideru Kim Jong Unu rusku limuzinu Aurus, servis za čaj i admiralski bodež.

Kako mediji navode, ovo je drugi put ove godine da je Kim dobio ovu limuzinu od Putina te je prvi od šefova države koji je dobio ovo auto na poklon.

Kim je nazvao Putina "najdražim prijateljem korejskog naroda". Ruski lider je na poklon dobio razna umjetnička djela, navodno sa njegovim likom.

Njih dvojica su održali danas sastanak nakon svečane ceremonije dobrodošlice tokom Putinove posjete ovoj zemlji.

Ceremoniji su prisustovala i djeca koja su držala balone i postavljeni su veliki portreti dvojice čelnika s nacionalnim zastavama.

Putin se nalazi u prvoj posjeti glavnom gradu Sjeverne Koreje nakon 24 godine, a ovaj susret bi mogao promijeniti decenije odnosa između Rusije i Sjeverne Koreje u vrijeme kada se obje zemlje suočavaju s međunarodnom izolacijom.

Partnerstvo između ovih zemalja je "motor za ubrzanje izgradnje novog multipolarnog svijeta", a Putinova posjeta pokazuje neuništivost i trajnost njihovog prijateljstva i jedinstva, navodi se u izvještaju sjevernokorejske državne novinske agencije KCNA.