Suzdržan odgovor
258

Putin preko Šojgua zamolio Iran da izbjegne civilne žrtve prilikom napada na Izrael

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je od iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Ali Khameneija suzdržan odgovor na izraelsko ubistvo vođe Hamasa, savjetujući da se ne napadaju izraelski civili, rekla su dva visoka iranska izvora.

Poruku je, prema izvorima, u ponedjeljak prenio Sergej Šojgu, viši saveznik lidera Kremlja, na sastancima s najvišim iranskim dužnosnicima dok Islamska Republika vaga svoj odgovor na ubistvo Ismaila Haniyeha.

Teheran je također vršio pritisak na Moskvu za isporuku ruskih borbenih aviona Sukhoi Su-35, dva iranska izvora bila su obaviještena o sastanku u Teheranu, rekli su izvori Reutersu.

Državna novinska agencija RIA izvijestila je u utorak da je Šojgu rekao da je razgovarao o ubojstvu Haniyeha tokom svog posjeta Teheranu.

Dva izvora koja su upoznata s tim nisu pružila dodatne pojedinosti o razgovorima sa Šojguom, koji je bio ministar odbrane prije nego što je u maju postao sekretar ruskog Vijeća sigurnosti.

Rekli su da je Šojguov posjet bio jedan od nekoliko načina koje je Moskva koristila da prenese Iranu potrebu za suzdržanošću, dok je u isto vrijeme osudila ubistvo Haniyeha kao "vrlo opasan atentat", u pokušaju da spriječi rat na Bliskom istoku.

Bliski istok, rekli su izvori, bio je na rubu velikog rata i oni koji stoje iza atentata očito su pokušavali izazvati takav sukob.

Rusija je njegovala bliže veze s Iranom od početka rata s Ukrajinom i rekla je da se priprema potpisati opsežni sporazum o saradnji s Teheranom.

Nije bilo neposrednih komentara iz iranskog ministarstva vanjskih poslova. U ponedjeljak je rečeno da Teheran ne želi podići regionalne napetosti, ali da mora kazniti Izrael kako bi spriječio daljnju nestabilnost.

U Washingtonu je dužnosnik Bidenove administracije u ponedjeljak upozorio na rizike velikog regionalnog sukoba. Dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, naglasio je da će opseg odgovora Irana i Hezbollaha biti ključni faktor u određivanju opsega potencijalnog sukoba.

Unatoč naporima zapadnih i regionalnih država da uvjere Iran da uzvrati na odmjeren način, ili uopće ne, Teheran je rekao stranim dužnosnicima da će "oštro" odgovoriti na ubistvo Haniyeha u Teheranu, gdje je prisustvovao inauguraciji predsjednika Masouda Pezeshkiana.

U Libanu, istaknuti libanski izvor blizak Hezbolahu rekao je da je "odmazdni udar neizbježan i da diplomatija više nije održiva opcija", dodajući da Iran želi da udar bude "oštar", ali da ne dovede do regionalnog rata. Međutim, rekao je, to ne isključuje mogućnost rata u Libanu između Hezbolaha kojeg podržava Iran i Izraela.

Visoki američki dužnosnik usmjeren na Bliski istok rekao je da Washington čini sve što može "kako bi odvratio sve strane od odlaska na mjesto s kojeg se ne mogu vratiti", naglašavajući da bi druge države u regiji i Evropi trebale učiniti više. Katarski dužnosnik rekao je da Doha stalno razgovara s Iranom o smanjenju napetosti.

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant upozorio je u ponedjeljak da Izrael mora biti spreman na sve, uključujući i brz prijelaz u napad.

Odgovor zemlje na bilo kakav napad Hezbolaha ili Irana vjerovatno bi više ovisio o prouzročenoj šteti, a ne o razmjerima napada, prema dva izvora upoznata s nedavnim izraelskim procjenama.

Izraelski dužnosnici nisu preuzeli odgovornost za ubistvo. Iran podržava Hamas, koji je u ratu s Izraelom u Gazi, a također i Hezbolah, s kojim Izrael razmjenjuje vatru.