Moguća eskalacija
33

Putin tvrdi da su Ukrajinci pokušali napasti nuklearnu elektranu Kursk: "Probali su to sinoć"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je danas Ukrajinu za pokušaj napada na nuklearnu elektranu Kursk. Ukrajina još nije komentarisala Putinovu optužbu.

Zabrinutost za sigurnost elektrane porasla je otkako je ukrajinska vojska ušla u regiju Kursk prije dvije sedmice. Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi iduće sedmice će posjetiti nuklearnu elektranu Kursk.

"Možemo potvrditi ovu posjetu", rekao je glasnogovornik IAEA-e za AFP. Bez dodatnih detalja, rekao je da će se to održati sljedeće sedmice.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova izjavila je u srijedu da je Grossi potvrdio da je spreman posjetiti nuklearnu elektranu Kursk krajem augusta.

"Neprijatelj je noćas pokušao napasti nuklearnu elektranu", rekao je Putin bez pružanja dokaza. Dodao je da je Rusija o tome obavijestila IAEA te da je obećala poslati svoje predstavnike na lice mjesta kako bi procijenili situaciju. Guverner regije Kursk Aleksej Smirnov rekao je danas Putinu da je situacija u elektrani stabilna.

Prošle je sedmice rusko Ministarstvo odbrane optužilo Ukrajinu za planiranje napada na ovu elektranu. Kijev je demantovao ovu tvrdnju.

Nuklearna elektrana Kursk nalazi se u Kurčatovu, nekoliko desetaka kilometara od rusko-ukrajinske granice. Ima dva bloka u pogonu, dva su u izgradnji kako bi zamijenili najstarije, koji su ranije bili ugašeni.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. IAEA upozorava na prijetnju nuklearne nesreće, posebno u nuklearnoj elektrani Zaporožje. Okupirale su ga ruske trupe ubrzo nakon početka rata i od tada je pod kontrolom Rusije. Povučena elektrana meta je višestrukih napada za koje se zaraćene strane međusobno optužuju.