Pažljivo iscenirano
97

Putin vozao Kima po Pjongjangu u limuzini koju mu je poklonio, vozao je i Kim njega

M. G.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Jong-un su se u srijedu međusobno vozikali u luksuznoj ruskoj limuzini Aurus, nakon što je Kremlj objavio da je Putin poklonio jedno od ovih vozila Kimu.

U pažljivo isplaniranom PR događaju, koji je održan uz visoke mjere sigurnosti, dvojica lidera su iskoristila trenutak da pokažu koliko su postali bliski tokom Putinove svečane posjete Pjongjangu, prve nakon gotovo četvrt stoljeća.

Vožnja je uslijedila nakon što su lideri potpisali sporazum koji uključuje međusobnu odbrambenu obavezu, što je jedan od najznačajnijih poteza Rusije u Aziji u posljednjih nekoliko godina, a Kim je to nazvao "savezom".

Ruska državna televizija objavila je video na kojem se vidi kako Putin sjeda za volan crnog blindiranog Aurusa, svog službenog predsjedničkog automobila, dok Kim sjeda na suvozačko mjesto. Automobil se vozi kroz pažljivo uređen park prije nego što se zaustavi. Čovjek u odijelu, s bijelim rukavicama, otvara vrata Kimu, a zatim žuri da otvori vrata i Putin-u.

Putin i Kim se zatim prikazuju kako šetaju i razgovaraju stazom u šumovitom području, dok ih prate dvojica muškaraca, vjerovatno prevodioci. Kim, za kojeg se vjeruje da je strastveni ljubitelj automobila, kasnije vozi Putina nazad.

Jedan od Putinovih saradnika izjavio je ranije u srijedu da je ruski lider poklonio Kim-u rusku limuzinu Aurus. Putin je već poklonio Kim-u prvi Aurus u februaru ove godine, što znači da sada Kim posjeduje barem dva ova vozila.

Aurus Senat, retro stiliziran po uzoru na sovjetsku limuzinu ZIL, službeni je automobil ruskog predsjednika, a Putin se vozio u jednom od njih na svojoj posljednjoj inauguraciji u maju. Kada je Kim posjetio istočnu Rusiju u septembru prošle godine, Putin mu je pokazao jedno od vozila. Kim je sjeo pored Putina u automobilu i činilo se da uživa.

Kim ima veliku kolekciju luksuznih stranih vozila koja su vjerovatno prokrijumčarena, s obzirom da rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda zabranjuju izvoz luksuzne robe u Sjevernu Koreju. Viđen je u Maybach limuzini, nekoliko Mercedesa, Rolls-Royce Phantomu i Lexus terencu.

Aurus Motors je započeo proizvodnju svojih automobila u ruskoj regiji Tatarstan, oko 1000 kilometara od Moskve, 2021. godine. Visoki ruski zvaničnik je prošlog mjeseca izjavio da će Rusija ove godine početi proizvoditi Aurus automobile u bivšoj Toyotinoj fabrici u St. Petersburgu.

Rusija traži načine da iskoristi automobilske fabrike koje su ostale prazne nakon što su neki globalni proizvođači automobila napustili rusko tržište zbog Putinove odluke da pošalje desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine. Zapadne sankcije uvedene Rusiji od tada su značajno povećale cijene novih automobila i omogućile kineskim proizvođačima da prošire svoj tržišni udio, dok su se neki ruski proizvođači automobila za masovno tržište suočili s poteškoćama.

Prema ruskoj analitičkoj agenciji Autostat, u Rusiji je do sada ove godine prodano 40 automobila marke Aurus.