Protivnik režima
38

Putinov kritičar preminuo u bolnici nekoliko dana nakon što ga je u Moskvi udario automobil

V. K.
Lev Rubinštajn
Lev Rubinštajn
Ruski pjesnik Lev Rubinštajn (76), vodeća ličnost sovjetske underground književne scene, a koji je kasnije postao i istaknuti kritičar Kremlja, preminuo je nekoliko dana nakon što ga je udario automobil.

Informacije o smrti Rubinštajna potvrdila je njegova kćerka.

"Moj tata je umro danas", rekla je kćerka Marija.

Rubinštajn se smatra jednim od osnivača ruskog konceptualizma, avangardnog književnog pokreta koji je ismijavao zvaničnu doktrinu socijalističkog realizma osamdesetih godina 20. stoljeća.

"Drhtavo poetičan, pronicljiv i ironičan, on je i sam bio način na koji je sagledavao svijet", naveli su njegovi poznanici.

Nakon raspada SSSR-a Rubinštajn je nastavio svoj rad, a pokazao se i kao kritiča rada Vladimira Putina.

"Bio je otvoreno neprijateljski raspoložen prema Putinovoj vladi i redovno je protestovao protiv pojačane represije Kremlja i kršenja ljudskih prava. Kada je Putin zapčeo sveobuhvatni napad na Ukrajinu, Rubinštajn je sa drugim piscima potpisao otvoreno pismo u kojem je osudio zločinački rat i laži iz Kremlja", piše The Guardian.

Rubinštajna je 8. januara u Moskvi udario automobil te je prevezen u bolnic u kritičnom stanju. Policija u Moskvi je saopćila kako vozač nije usporio dok je Rubinštajn prelazio ulicu.

"Prve informacije pokazuju kako je vozač za 12 mjeseci učinio 19 saobraćajnih prekršaja", pišu ruski mediji.