Bijes i frustracija
73

Putinova nezadovoljena osveta i ukrajinska odbrana: "Bokser koji zadaje udarce na istom mjestu"

I. Sa.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će Kijev odgovoriti nakon što je zemlju pogodila još jedna runda ruskih napada tokom noći.
On kaže da su akcije spašavanja u toku, ali da su najmanje četiri osobe poginule, dok je 16 povrijeđeno u napadima.

Rusija je koristila "više od 90 zračnih ciljeva protiv civila i infrastrukture", kaže on, uključujući 81 bespilotnu letjelicu i krstareće, balističke i balističke rakete iz zraka.

"Nesumnjivo ćemo odgovoriti Rusiji za ovaj i sve druge napade. Zločini protiv čovječnosti ne mogu ostati nekažnjeni", dodaje Zelenski u objavi na društvenim mrežama.

"Osveta iza koje se krije bijes"

Frank Gardner, dopisnik BBC-a dao je svoj osvrt na ruske napade i njihovo skriveno značenje. Smatra da se, prvenstveno, radi o osveti Vladimira Putina za "poniženje zbog toga što je njegov manji i navodno slabiji susjed izvršio invaziju i okupaciju dijelova njegove zemlje".

"Kijev je već bio spreman za simbolični napad koji bi se poklopio sa subotnjim danom nezavisnosti. Zapamtite da Putin ne vjeruje da Ukrajina ima pravo da postoji kao nezavisna nacija, da je umjesto toga neodvojivi dio 'velike Rusije'. A u određenoj mjeri, ovo je bio oblik slijepe osvete koja otkriva bijes i frustraciju Kremlja što je dosad bio nesposoban da istisne ukrajinsku silu koja se kao lukavi parazit ubacila u podnožje Rusije", navodi on.

Podcrtava da postoji i proračunata ruska strategija iza ovih masovnih napada.

"Isključite električnu mrežu u zemlji prije zime i Ukrajinci će postati toliko iscrpljeni i demoralisani da će moliti svoju vladu da tuži mirovni sporazum koji će, naravno, biti pod uslovima Moskve. Ta strategija nije funkcionisala ni u zimu 2022. do 2023. godine, a ni naredne zime. Ukrajinsko stanovništvo je bilo nevjerovatno otporno. Ali, kao bokser koji stalno zadaje udarce na istom mjestu - Rusija ponavlja potez, nadajući se da će istrošiti svog protivnika", zaključuje Gardner.